Nem, ez nem a Halloween utóhatása, hanem az FK-ra felkerült forralt sörös írásnak az előzménye. Történt ugyanis, a korábban kóstolt a műgyümölccsel fermentált Démont - más fogyasztható felhasználási formát nem látván - nekiálltam felforralni, hátha lesz belőle valami. Igazán jó sört mégse akartam ad hoc alkímiával elcseszerinteni. Fogtam cukrot, tejszínt, tojást, szerecsendiót, fahéjat és mozsarat meg egy lábost és nekiálltam a kotyvasztásnak.
A tojást kikevertem a tejszínnel és belereszeltem a szerecsendiót. Közben a szilvás Démont két evőkanál cukorral és némi - teatojásba tett - fahéjjal csigalassan forralni kezdtem. A gyöngyöző meleg sört a tejszínes fűszeres masszával óvatosan elkevertem - vagyis nem beleöntöttem, hanem, mint mikor levest gazdagít az ember, merőkanállal ki-kivettem kisebb adagokat a sörből és úgy kevertem össze a tejszínes tojással, hogy ne kapja össze a forró lé.
A kész forró sörre még egy kevés 70%-os csokit reszeltem és megkóstoltam. A cukor, a tejszín és a fűszerek hatására a Szilvás Démonnak eltűnt az a kellemetlen mű-fanyar íze, ami miatt (szinte) ihatatlan volt. És hatásmechanizmusát tekintve ugyanúgy működött, mint a forralt bor - amit eléggé utálok - vagy a forró csoki, és szerencsére jókor is érkezett, mert a nyálkás időben a kezdődő taknyosság ellen hatásosabb fegyver volt, mint valami túlreklámozott paracetamolos gyógyszerészeti por. És egy helyes csészécskébe töltve még gasztro-szépészeti ujjgyakorlatokat is végezhetünk, hogy lenyűgözzük látogatóba érkező hölgyismerőseinket...
De mielőtt bosszús kommentek sorát találnám kiber-levelesládámban, zárásként szögezzük azért le, hogy jómagam zord télidőben is a sör hideg változatára szavazok. Maximum nem könnyű búzákat, hanem izmos baksöröket gyűrök le, ha süvöltő mínuszok rohangálnak az ajtón kívül. Úgyhogy jönnek nemsokára izgalmasabb darabok is.
LATEST: Aki meg mindezek ismeretében vagy éppen ellenére meg szeretné kóstolni az FK-n elővezetett csokis forralt sört, az - Lehmann barnából főzve a Főzdebuszban - a Millenáris Fogadóban (a WAMP-on) megteheti.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ogreface 2012.11.16. 20:40:38
...csak halkan fohászkodva remélem, hogy mondjuk egy szép német "doppelbockot" nem kezdtek majd el különböző áfiumokkal forralgatni és zergekakazsírral dúsítani. Ez a sörnek látszó műfolyadék arra való, de nekem a szívem már abba is belesajdult, amikor a kézművessörökkel bűvészkedtetek. Végre nálunk is főznek jó söröket, ne azokat pancsoljuk már szét.
De ez csak az én privát és mélységesen elítélhető, elmaradott, sörfasiszta véleményem...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.11.16. 23:58:00
És ígérem, nem pancsolok, de ez a cucc másképp télleg ihatatlan.
:o]
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.11.18. 11:34:03
Bud Taste 2012.11.18. 13:52:39
Valahol azt hallottam, hogy rossz alapanyagból nem lehet jót főzni. Akkor ez most kivétel, vagy mégsem olyan rossz az a sör?