Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Feszti körkép - hódít a 4. Főzdefeszt

Jelentjük, a Főzdefeszt kinőtte a gyerekbetegségeket. Nincsenek nagy sorok, hideg és jó minőségű a sör, és úgy tűnik az időjárás is kegyes, mert tegnap igazi fesztiválidő volt.

Csodás őszi estébe hajló monstre sörutazásunk a sajtótájékoztatóval indult, ami a Zappa belsejében kapott helyet. Itt többek között budavári sörfesztiválon prezentált szánalmas tojásos lecsó helyett bemutatkozott a Barcagi Duplabakhoz kreált sörkorcsolya, aminek a meghívott újságírók és a pultos lányok körében is sikere volt. Utána már indultunk is a az UP-vel, az FK-val, és a KK-val végigjárni a placcot, de sajnos mindenre nem maradt se idő, se befogadó kapacitás.

Ami kimaradt és nagyon sajnáljuk: a Zip's Brew - bár ők igazán high tech sörfőzdét árulnak - Golden Ale-je egy gyönyörű, illatos, erős ale. A Sörmanufaktúra kihozott egy szép búzát a Kapuzinertől és csapon volt a Mönchshof Schwarzbier-je , amit még februárban kóstoltunk náluk. Lemaradtunk a Beerbier által prezentált angol sörökről és a Bohémia és Pivo által elővezetett cseh remekekről. (persze ez nem a Dreher által terített népi Kozel). És persze a Bors már Várban kóstolt söreiről valamint Bandusz Köleses söréről se feledkezzünk meg.

Új korszakba lépett a kisüzemi sörfőzés. A két, talán leginnovatívabb középnagy főzde, a fóti (Sörapu) és a békésszentandrási a különleges és ízesített söröktől túlcsordult értő közönség kívánságára nyitott a hagyományos ivósörök piaca felé. A fóti Oktoberfestbier neve kicsit csalóka, mert nem a müncheni, hanem sokkal inkább egy cseh pilses, speciálos vonalat képviseli. A békésszentandrásiak meg megfőzték a már-már mémnek tűnő, Ogre Sörét, ami egy cseh típusú sör. Nem olyan száraz, mint egy valódi cseh pils, sokkal házisörösebb, frissebb. Engem inkább a frankföldi pilsekre emlékeztetett, amiknek van egy zöldségesen fanyar ízvilága, és emögött bújik meg a malátaédesség és a komlókeserű.

IPA-vadászat: A miskolci Serforrás tokaji aszús Korty-a mellé a Serforrás IPA-t is bekóstoltuk, és a tavalyihoz képest sokkal jobban összeérett, valamint a komlózása is markánsabbnak tűnt. A cseh söröknél a Kocour atomszáraz és keserű IPA-ját, is megízleltük, ami sokaknak volt nagy kedvence, de nekem továbbra is a gyümölcsösebb darabok jönnek be. A Hopaholic sátorban már várt minket Gergő, azaz Armando a Grabanc 5. generációjával, ami idén egy kicsit lightosabbra sikerült. Illatában sokkal inkább muskotályos szőlő és barack dominál, a grapefruit és mangó vad illatai csak a háttérben kacsingatnak ránk. Armando jobban koncentrált a Freaky Wheaty Grabancra, ami egyszerűen szenzációs lett. Nekem abszolút első helyen van, pedig még nem értünk a végére. Az IPA megbolondítása úgy történt, hogy Weihenstephanból hozatott búzasör-élesztőt és harmadrészt azt adta hozzá az IPA jól bevált élesztőjéhez. Ebből valami őrület jött ki. Megvan a sörben a búzasörök banános-észteres enyhe citrusos illata, és remekül párosul mindez a vad amerikai stílusú atomkeserű IPA-s ízekkel. A Schneider TAP5-hoz, a Hopfenweisse-hoz tudnám hasonlítani, csak ez pont az inverze annak, hiszen abban a búzasör bújt IPA-ruhába, a F:W. Grabancnál, meg az IPA vette fel a weissbieres álcát. papapohara_cimke.png

Porter és Stout: A Sörforradalom rohan, robog és mindent magával ragad. Két feltörekvő házi sörfőzde már - ha nem is a saját főzdéjében - nagyban is megfőzte a söreit. valahogy így volt ez annak idején, a 70-es években az USA-ban. A Street Food Show-n már bemutatkozott a Hara Punk, a Papap O'Hara két fiatal alkotója az új főzettel. Tavaly még az ifjonti hév miatt túl sokat akartak egyszerre beletenni a sörbe. Idén már sokkal egységesebb és tisztább koncepció szerint haladtak, és a győrzámolyi Borsnál főzték meg a Papap O'Hara új verzióját. Az igazi punkos, Trabantból csapolt Porter nagyon szép és egységes lett. Illatában tejszínes eperfagylalttal indít, ami egészen meglepő egy Porternél. Utána azért előmásznak a pörkölt malátás, csokis illatok, és a presszókávés ízek mellett, egy fanyar étcsokis zamat és határozott keserű zárja. Szép, egységes jó koncepció, remek kivitelezéssel. A Fuller's London Porter jó, de nagyüzemi neskakaós ízei után igazi friss és új világ. A végére hagytuk Kiss Tamás-Hopfanatic 12%-os, brutál erős Russian Imperial Stout-ját, az Angry Beast-et. Azóta, hogy tavasszal a KK-val megkóstoltuk a házi változatot, ami Rozsnyón Grand Champion lett, Tamás a csepeli Rizmajernél nagyban is megfőzte a fenevadat. Ez a változat sokkal egységesebb, a komlózása és az aszalt gyümölcsös szupergazdag ízei annyira egyben vannak, hogy szerintem jobb lett, mint az ősváltozat. Olyan krémes kávésság és pörkölt malátás csokoládéözön tolul még az orrunkba és az ínyünkre, hogy ha a Freaky Grabanc nem lett volna, biztos ezt tesszük meg magunkban a fesztivál sörének. És még a címkéje is igen rendben lévő.

Két év alatt felnőtté vált a Főzdefeszt, és most már egyértelműen a hazai sörkultúra irányadóan és megkerülhetetlenül legfontosabb rendezvénye. Gyertek és igyatok, és meséljétek el mindenkinek, milyen az igazi sör...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr54778251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.15. 11:06:50

@Árpa Jankó: pl nem nagyipari marketinglufi adalékanyagokkal és trükkökkel fűszerezve, hanem egyedi íz-élmény. És nem azért, mert extravagáns, hanem mert beletették, amitől sör lesz és nem tették bele, ami csak a konszern zsebének jó és nem a mi gigánknak...

gilgalad 2012.09.17. 11:45:51

Azért majd még a torkokat is nevelni kell széles e hazában szerintem. Nem a cikkel kapcsolatban írom, csak eszembe jutott, hogy a fesztivál söreivel és egyéb szavazásokkal kapcsolatban... Meg az eredmények is érdekesen alakulnak néha, holtverseny...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.09.18. 12:23:07

a Fríki remek volt, de a Beast... kissé túl sok. Megállt (volna) benne a kanál... nem csodálkoztam, volna, ha egyesek tejszínt kérnek tetejére :)

Tombol az ipa-forradalom, de azért megjegyzem: éljenek a magyar búzasörök is! legalábbis amelyek ígéretesek (pl. Palóc). Remélem jövőre ők lesznek a sztárolt vendégek...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.18. 18:12:04

@Pável: Palóc búza??? Sztem az nagyon gyenge. Ivósörnek nem rossz, de a búzasörhöz nem sok köze van.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.09.19. 08:56:48

@pif: kérjek elnézést? :) Igen, a 3 kóstoltamból az volt a legjobb és reménykeltő volt - igaz, egy másik kóstolt olyan jéghideg volt, hogy nem sokat éreztem belőle.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.19. 08:59:41

@Pável: kezdesz elkorcsosulni. Egy Freaky Grabanc, Angry Beast, Papap O'Hara hármas kötelező lett volna...
:o]]

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.09.19. 09:05:19

@pif: nem figyelsz, e 3-ból 2 megvolt. És midig is korcs amatőr voltam, maradok is. Úgy még lehetek őszinte :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.19. 09:49:00

@Pável: Na jó, maradhatsz könnyűbúvár...
:o]

Bud Taste 2012.09.19. 10:19:56

@pif: Te valószínűleg a szűrt változatot kóstoltad a Palóctól, a szűretlen szerintem is az egyik legjobb magyar búza!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.19. 10:39:40

@Bud Taste: Ezt akkor viszont pótolom, köszi az infot!
Bár ettől függetlenül, jó magyar búzát még nem ittam (Palóc, Bors, Borsódi felhozatal volt eddig meg)

rambo13 2012.09.19. 10:52:02

@pif: Bud Taste jóvoltából egyszer én is kóstoltam a palóc szűretlent, tényleg nem rossz,de nem egy schneider...
én is mindenképpen támogatom pável javaslatát, h erre a területre is fordítsunk nagy figyelmet..szégyellem is, h sajnos én is elcsábulok más irányba a feszteken...
pif egyszer tarthatnál egy összekóstolást
a palóc, mályi, kárpi főzeteiből...

rambo13 2012.09.19. 10:55:47

@pif: az időközben megszűnt bors búzát én egyszer kóstoltam, az első Főzdefeszten, nekem akkor tetszett, persze teljesen más volt mint egy német...de nagyon kellemes volt...

Bud Taste 2012.09.19. 11:00:27

@rambo13: Soha nem is lesz olyan kifinomult mint a Schneider, mégpedig főleg az élesztő miatt. A kereskedelmi forgalomban elérhető búzaélesztők nem egy lapon említendők a Schneider évszázados szupertitkos "házi" élesztőjével, ami ráadásul úgy tudom nem is csak egy féle, hanem az elsődleges és a másodlagos két különböző változat.

rambo13 2012.09.19. 11:08:53

@Bud Taste: az bizos is, mivel hogy a palckba már lager élesztővel kerül!!! szegény házi sörfőzők hiba próbálnák kinyerni a jó kis búzaélesztőt...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.19. 11:13:32

@rambo13: Ezt a kóstolót majd a KK-val összehozzuk, ő úgyis elkötelezett ilyen téren. A Bors Búzája a tavalyi Budavári Sörfesztiválon volt a sajtótájékoztatón, de csak savanyú volt, nem citrusos, nem volt kellemes élmény. A Palóc búza, amit kóstoltam eddig, az sörnek nem volt rossz, búzának nem volt alkalmas.
@Bud Taste: Igen, az élesztő az tuti meghatározó, de hát azért már lehet komoly élesztőket kapni, lásd Freaky Grabanc, úgyhogy én azt gondolom, inkább nem kiforrott még a technológia. A Borsodi az meg úgy ahogy van nagyipari híg lóhúgy, pektinnel meg kukoricával.

rambo13 2012.09.19. 11:19:10

@pif: biza lehet, elvileg a wyeast és a whitelabs élesztők is weihenstephaniak,
íme(www.sorfozes.info/content/melyik-wyeast-%C3%A9leszt%C5%91-melyik-s%C3%B6rgy%C3%A1rb%C3%B3l-sz%C3%A1rmazik?page=2)
de ahogy Bud is írja, a másodlagosnál is van csalafintaság

Bud Taste 2012.09.19. 11:29:19

@rambo13: A WB-06 porélesztő amit a legtöbben búzához használnak is weihenstephani ez önmagában még semmit sem jelent. Állítólag a ma használt alsó- és felsőerjesztésű élesztők oroszlánrésze a weihenstephaniból lett kifejlesztve...

Bud Taste 2012.09.19. 11:32:20

@pif: A Schneider technológiája több mint százéves, kádas erjesztés van, ami a mai magyar kisüzemieknél nem jellemző, mert mindenki tartályban erjeszt.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.19. 11:38:14

@Bud Taste: A Schneider mondjuk etalon, a Trabantba sem kértük számon a légkondit...
Amúgy nem véletlen a weihenstephani élesztő, ott van a németországi élesztő-génbank.

Ogreface 2012.09.19. 16:19:18

Régen a Szalon búzája is egész iható volt.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása