Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (54) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (14) apa (1) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (2) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (37) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (8) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (35) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (7) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (51) csíki (5) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (22) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (2) feröer szigetek (1) fesztivál (48) fifty shades of (1) firstbrewery (4) flamand vörös (1) fót (13) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (29) hbh (1) hedon (2) heineken (5) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (5) hordó (4) horizont (16) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (51) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (214) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (24) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (10) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (9) mad scientist (2) magy (1) magyar (241) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (22) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (1) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (13) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (16) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) reczerser (2) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (23) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (52) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (34) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (24) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (26) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (1) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (11) zirc (2) Címkefelhő

A magyar Cider

2012.03.29. 10:00 :: IPAfai Pap

Büszkeségtől dobogó honi lelkületünk minden alkalommal fellángol, ha a magyar találékonyság bizonyítékára akadunk, legyen az bárhol a világon, bármilyen területén az életnek. Valljuk, hogy bármely híres ember családfája visszavezethető Magyarországra, és a magyar találmányok tárházában, hogy csak a 20. században maradjunk olyan dolgok bukkannak fel, mint az atombomba vagy a számítógép. Minap netes anyagok között búvárkodva akadtam rá Szathmáry László munkájára, aki sör- és más tudománytörténeti írások mellett régi szeszipari szakszavainkat gyűjtötte egybe. Ebben az alábbi szócikk is megtalálható:

Csiger. Tsügör. Tséger. Csügör. Chyger. Cziger: Gombocz Z. megállapítása szerint ősi magyar szó, amely a honfoglalás előtti magyar nyelvben megtalálható volt. Régente általánosabb értelemben használták, mert gyümölcsbort jelentett, melyről Gergelyffy a következőképpen ír: „a megy, cseresznye, egres, málna nem valók gyümölcsbor készitésére. Az igazi csiger almából és körtéből készül. Legjobb a fanyar alma. (kiemelés tőlem) Ugy készitették, hogy az almát pár hétre a szabad levegőn rakásba hányták. Azután szétzuzták és fasajtóban szalma között kisajtolták. A mustot hordóba szűrték, ahol elerjedt. A seprőről többször lefejtették. Ha nem volt elég izletes, mazsolával vagy nádmézzel édesitették, sőt fűszerezték. Ha savanyu volt, tiszta buzát főzvén és zatskoba tévén, hidegen belé eresztették.” A sajtóban maradt törköly vízzel leöntve és újra kisajtolva még mindig kellemes italt adott a „tselédség” számára. Cserei mondja, hogy „ott ittam olyan csügört, a jó borhoz szokott urak sem ismerték meg, hogy csügör volna, olyan édes, csípős vala”. E szavak is azt sejtetik, hogy gyümölcsborról van szó. (SZATHMÁRY LÁSZLÓ: RÉGI MAGYAR SZESZES ITALOK ÉS SZESZIPARI MŰSZAVAK)

A laikus nyelvész mindenkiben elkezd motoszkálni egy ilyen nyilvánvalónak tűnő hasonlóság olvastán. Azért én olyan messzire nem mennék, hogy a csiger szóból eredeztethető a cider, (mint például a kocsiból a coach), ám azt megállapíthatjuk, hogy létezett hazánkban is egy nagyon hasonló felhasználási módja az almának, körtének. Az már a mi keresztünk, hogy a magyar alma és körte - ellentétben az angol vagy a normandiai testvéreivel - általában beérett, és zamatos édes, lédús volt, vélhetően nem mindig volt értelme cidert (csigert) készíteni belőle. A maradékból későbbi korokban meg nem csiger, hanem inkább pálinka készült. De azon mélyen elgondolkozhatnánk, hogy idegen kultúrából átvett premix ciderek helyett inkább saját hagyományainkhoz és múltunk értékeihez nyúljunk vissza...

9 komment

Címkék: magyar cider sörtörténet

A bejegyzés trackback címe:

http://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr274345405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.03.30. 11:22:52

Jaja, cider helyett pálinkát! :)

Gérard Duchemin 2012.04.03. 11:38:11

100 %, hogy a két szónak nincs köze egymáshoz.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.03. 17:30:15

@Gérard Duchemin: ezt nem vitattuk, az eljárás az a meglepő...

GStarRaw 2012.04.04. 11:25:53

egyébként nincs összefüggés aközött, hogy a mi almánk ízletes, a ciderhez meg fanyar kell... egyszerűen két külön dolog. Az angolok almája nem azért jó ciderhez, mert szar az íze, hanem azért, mert kifejezetten ilyen típusok. :) nekem az jött le, hogy mi azért nem készítünk cidert, mert mi megesszük... hát ez egy jó nagy baromság! Azért nincs cider, mert mi inkább ráálltunk a szőlőre, és azt termeszti mindenki. Nem mondjátok már nekem, hogy egy Shiraz vagy mittomén melyik borszőlő az étkezésre is jó. Na ugyanez van a cidernél is, egyszerűen a ciderhez való alma, NEM csemege, tehát NEM étkezésre való alma, ennyi!

Tessék cideralmát termeszteni, és már indulhat is a világ meghódítása, de amíg ilyen büntető jövedéki adók és pluszterheket vernek az almaborra, addig nem is kell várni azt, hogy itthon ebből egy gazdaságot megmentő ágazat lesz.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.04. 18:38:21

@GStarRaw: Részben igazat adok, lehetne cider-almát termelni valóban, de az ebben a világban halálra ítélt dolog volna - ebben is egyetértünk.
Azért azt tegyük hozzá, hogy a cider-almák termőtereületein két év alatt süt annyit a nap, mint hazánkban egy alatt. Így ott sose lesz olyan alma, mint mondjuk Szabolcsban. Másrészt a magyar paraszt elsősorban szüretelte a gyümölcsöt, és mert finom volt, el tudta adni, ahogy termett. A feleslegből, ami megromlana egyébként, készül a pálinka, gyümölcsbor, befőtt, sütitöltelék stb. Tehát a gyümölcsbor alapvetően egy hasznos mellékes - volt. A szőlő az pont fordított helyzet, az főleg bor miatt volt fontos, mert ennek volt jó ára. És híre. Nem csak Tokajnak. A középkorban Temes volt a fő szőlő-terület innen vitték exportra a mega mennyiséget, de asszem, elkalandoztam... :o]

GStarRaw 2012.04.05. 11:59:20

és abban is egyetértünk, hogy a Somersby egy fos, nem is értem hogyan lehet rajta, hogy CIDER, ezzel a cider megítélését húzzák le, és lehet, hogy aki ezt kóstolja a maga 15% gyümölcstartalmával, akkor soha többet nem issza az egyébként nagyon finom nedűt, mert azt hiszi ez a cider

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.05. 18:44:46

@GStarRaw: Így van. És mennyi ember gondolja a Borsodiról meg az Arany Ászokról, hogy ilyen a sör, pedig dehogy...

Gérard Duchemin 2012.04.06. 11:21:09

@pif: És mennyi olyan ember is van, aki a borsodifos mellett már kipróbálta a cseh, és német jó söröket is, de mégis azt szajkózza, hogy a Borsodi kell, mert az népnemzeti. :-(

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.06. 15:16:22

@Gérard Duchemin: Há' de még a csapatomat is támogathatom 10 Ft-tal. Sztem ez nagyon kedves tőlük?!! Pedig, ha literenként (azaz 2 doboz) csak 5 Ft-tal több anyagot tennének bele, biztos jobb lehetne...