Blogunk többször (->) megénekelte már Bamberg városának unikálisan remek füstölt söreit, úgyhogy kettőzött figyelemmel dúsított mohó lelkesedéssel vettettem rá magam a Sörspecialistánál a Schlenkerla főzde egyedüli nem-füstölt-sörére a világos Lagerre.
A főzde többi söre persze igen magasra pakolja a mércét, ám ha "tudományosan" közelítjük meg a kérdést, a Ratebeer-pontok alapján nagy csalódás nem érheti a fogyasztót. Olyannyira, hogy kategóriájának - jelenleg - az előkelő nyolcadik helyén tanyázik, de ha az európai főzeteket nézzük, akkor a Schlenkerla az első.
Persze mikor ezen a napfényes, kora tavaszi délelőttön kibontottam a megszokott gót betűs dizájnnal kacsingató üveget, még nem lebegett más a szemem előtt csak egy finom sör ígérete. A pergamen-háttér helyett, perspektivikus bajor kockás dizájn mutatja, hogy itt, az eddig kóstolt sonkapác-illatú nedűk helyett valami gyökeresen másról van szó, úgyhogy nézzük, mit tudnak a jó bambergi serfőzők, ha hagyományos sört kell prezentálniuk.
A kupak felpukkantása után elsőként ismerős illat csapja meg az orromat. Egy kósza foszlány a jól ismert füstös Schlenkerla-illatból. Hohó! Mégis füstöltek egy kicsit azon a malátán, gondoltam rögtön, de aztán a hátoldali címke magyarázatot is ad mindenre. Ezt a sört is ugyanazokban az üstökben főzik, mint a füstölt malátás söröket, így néhány kósza "sörgén" ebbe a lágerbe is belé szorul a nagy testvérek "vérvonalából". A tükrös tisztaságú aranysárga sör dús, de múlékony fehér habot fejleszt, ám egy fél centis karima végig ott marad a tetején. Kabonációja is lágy, a buborékok cseppet sem szúrósak, és a 4,3-as alkohol is igazán könnyen ihatóvá teszi. Minden eddigi egy jó házi sörhöz teszi hasonlatossá. Enyhén édeskés, telt malátaíz mellé virágos, főzelékes komlóillat csatlakozik. Már több más német sörnél felfedeztem, hogy a Spalt komlónak jellegzetes körömvirágos illata (is) van. És mivel több, mint egy átlagos házi sör? Talán a komlózása és a főzővíz elképesztően lágy ízvilága miatt. Hasonlóan lágy sört eddig csak a frank sörháromszögből kóstoltam (Weissenohrer), de a Schlenkerla ezeken is túltesz. És ebben a sörben is ott az enyhe vasas, fémes íz, ami még jobban kiemeli a maláta telt enyhén mézes édességét és idomul a komlókeserűhöz.
Pável kolléga korábbi írásában feltette a kérdést, hogy milyen sör állna jól a lecsónak. Hát a Schlenkerla világos lágere mindenképpen dobogós ebben a pozícióban is. Sőt, a gondolatnyi füstösség, amit inkább a szelleme hordoz, remekül állna bármilyen paprikás magyaros étel mellé, mert a piros paprika jellegzetes aromáját nem a komlókeserű erősítené fel bántóan, hanem a lágy nedű ízeiben teljesedhetnének ki a klasszikus magyaros ízek. Pont a lágy ízvilág miatt nem javasolnám érett, fűszeres sajtokhoz, csak könnyű gomolyához, vagy natur sajtkrémekhez (Frischkäse), krémes sovány túróhoz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.03.19. 13:09:47
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.19. 14:42:32
Gérard Duchemin 2012.03.21. 14:09:00
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.03.21. 15:13:10
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.21. 18:14:29
Ez persze csak kósza találgatás...