A drámai feszültség kedvéért hadd kezdjem messziről a cím magyarázatát: az elmúlt években örvendetes fejlődésnek indult a magyarországi sörfőzés (persze nem a nagyüzemi). A kereslet és a kínálat párhuzamos minőségi emelkedésével egyre több kézműves főzde érzett rá arra, hogy nem árban, hanem minőségben kell versenyképes termékekkel előrukkoljon. Mindez a köztudatba is egyre inkább beépült; legalizálódott a házi sörfőzés, szaporodnak a sörfesztiválok, a legsikeresebb főzdék híre pedig egyre magasabbra szárnyal. Érdekes módon ez utóbbiak kivétel nélkül vidékiek, így a felületes szemlélő akár azt is gondolhatná, kisüzemi sörfőzdék csak olyan távoli helyeken üzemelnek, mint Békésszentandrás, Felsőzsolca vagy Győrzámoly - de legalábbis mint Fót vagy Csobánka.
Pedig Budapesten is főznek sört (most már közeledünk a címhez!), ráadásul kapásból hat helyen. Könnyen lehet, hogy ezek egy részét még a sörbuzoid hajlamú olvasók sem ismerik mind, így az alábbiakban végigszaladok a főváros sörfőzdéin, afféle lakóhelyi útikalauzt formázva. Hátha sikerül valami újat mondani.
Nagyüzemből egy van, amit természetesen mindenki ismer, a kőbányai Dreher, ugyebár, rá kár is több szót pazarolni. Foglalkozzunk inkább a kisüzemekkel, kerületenként szép sorjában.
Lehmann
Elsőként a III. kerületben bukkanunk főzdére, valószínűleg a budapestiek legtitokzatosabbikára, az aranyhegyi Lehmann Serfőzde és Pékségre. Ez a szürreális kis üzem az óbudai temetőt Békásmegyerrel összekötő Aranyhegyi úton áll, gyárak és hétvégi házak között, látszólag a tökéletes semmiben. Bár igazából a semmi tökéletessége nem csak a látszat műve, hiszen a Lehmann amolyan klasszikus beszállítói üzemnek látszik: reggel négykor bizonyára beállnak a teherautók, széthordják a kenyeret és a kiflit, majd másnap újra jönnek. Ez a modell két ponton válik összeegyeztethetetlenné a valósággal: egyrészt az üzem oldalában üzemel egy közért is, hűen őrizve a hetvenes évekbeli berendezést (erről bővebb részleteket itt lehet olvasni, különösen a kommentek között, haszid arcú sörfőzővel, tizenöt éves, kirakatban felejtett borokkal és csirkehálós hűtőmotorokkal), ám többé-kevésbé vásárlóktól mentesen. Másrészt ez ugyebár nemcsak pékség, hanem sörfőzde is, söröket mégsem szállítanak sehová, kizárólag a saját, előbb említett boltjukban árulják Lehmannék. Ahol meg ugyebár vásárlók nincsenek.
A Lehmann-sörök amortizációjára tehát nincs kézenfekvő magyarázat. Pedig kétféle is készül, világos és barna, 0,5-1-2 literes kiszerelésekben, egyéni megjelenéssel és kellemesen őszinte, egyszerű ízekkel. Az Aranyhegyi Barnáról bővebben itt írtam értékelést. Ja igen, és mióta a kelenföldi Jäger beárt, a Lehmann az egyetlen sörfőzde Budán.
Kaltenberg
Most, hogy a legkevésbé dokumentált sörfőzde patronja el lett lőve, maradnak a már többé-kevésbé megírt, jól ismert példányok. Közülük az első, átérve Pestre, a ferencvárosi Kaltenberg, a német és japán turisták első számú brewpubja Budapesten. A Kinizsi utcai pincebirodalom tudniillik üzemszerűen fogad csoportokat. Persze egy igazi weltfremd elitistának már ez is elég ahhoz, hogy ne kedvelje a Kaltenberget, a Folyékony Kenyér vonatkozó interjúja bőven szolgáltat további muníciót is. Okosba' főző előző sörmester szapulja a mai színvonalat, ami TonyCaviar, illetve saját tapasztalatom szerint vizes-koncepciótlan, de a Ratebeer-értékelők szerint még egy kis csapkarbantartási hiányosságokból eredő besavanyodottsággal is gyakorta meg van fejelve. Mindezekből igen pontosan kirajzolódik a klasszikus magyar vendéglátóipari egység képe, ahová gulyákban terelik a turistákat (még külön beer tour is van a Kaltenbergbe), majd némi úgy-ahogy lefőzött sörrel le is tudják őket.
Az igazságosság jegyében persze érdemes megemlíteni, hogy időnként biztosan sikerül jót is főzni a Kaltenbergben, legalábbis olvashatóak erre utaló kritikák - de erre játszani azért nem tűnik sokkal biztosabbnak, mint a hely fizetési játékát megnyerni, amiben ha mindhárom kockával hatost dobunk, ingyen fogyasztottunk.
ER-PÉ
A következő releváns kerület Rákospalota-Pestújhely, ami a maga két főzdéjével igazi nagyhatalom budapesti viszonylatban. Sajnos ezek közül az, amelyik közelebb van a belvároshoz egyszersmind az egyetlen sörfőzde a városban, amit hiába látogatunk meg. Az ER-PÉ Serfőző Dembinszky utcai telephelye ugyanis egy bezárt bőrgyár területén működő "ipari park" tagja, ahol az égvilágon semmi nem utal arra, hogy odabenn egy sörfőzde üzemelne. Pedig az ER-PÉ igen kitartóan dolgozik - noha sokat fejlődött azóta, hogy még 2007-ben sikerült egyik legborzasztóbb sörélményemet nyújtania akkor még Peter's Black néven futó kreációjával.
A rákospalotai barna sör azóta Peters Schwarz lett, és iható, még ha nem túl emlékezetes minőségben. A portfólió tagja még a hasonló élményeket ígérő Petersbräu Special, valamint néhány vele egylényegűnek tűnő mutációja (mint a Palotai Ászok); illetve a titokzatos Petersbräu Gingerbier. Ez ugyebár egy gyömbéres világos sör akar lenni, amivel eddig csak armando629 kollégának sikerült találkoznia, de leírása szerint nem ígér túl sokat. Már ha az invenciózus angol-német keveréknévtől eltekintünk.
Mister
A XV. kerület második sörfőzdéje a város- (pontosabban Pest-) szerte saját márkasörözőkkel bíró, tehát budapesti viszonylatban igazi sörnagyhatalomnak tekinthető Mister Sörház. Egyetlen söre, a Mister (melynek inkarnációját Hunter's Gold néven a Pointer Pub-hálózatnál is viszontláthatjuk) igazi megosztó példány: a magyar sörértékelők többé-kevésbé egységesen érdektelennek tartják, az idelátogató külföldi sörbarátok ellenben markánsan jobb véleményt fogalmaznak meg róla. Kétségtelenül a magyar szemmel is belátható előnyei közé tartozik, hogy árban megfelelő alternatíváját jelenti a dobozos olcsósöröknek, így sokat javít a kevésbé válogatós fogyasztók horizontján.
Maga a Mister Sörház egyébiránt a külvárosi éttermek iskolapéldája: kilencvenes évekbeli vállalkozórusztikus udvarház, hasonló korstílust képviselő dizájnú zenélő étlap, sok fogással. Túlzottan nem éri meg meglátogatni annak, aki egyébként nem rákospalotai, ugyanis messze van, drágább benne a Mister, noha túlzott minőségi különbség nem vehető észre rajta. Egyrészt helyben is hordóról csapolják, nem tartályból, másrészt szemlátomást a franchise-kocsmákban is megfelelően pörög, tehát megelégedhetünk azokkal is. Listájukhoz katt ide.
Rizmajer
Kerületsorrend szerinti utolsó sörfőzdénk a csepeli Rizmajer, ami a Szebeni utca egyik igen egyéni stílusú családi házának pincéjében készül. Palackozott sört ugyan itt is vehetünk, ha épp nyitva találjuk, de a főzde első számú sörének, a Szebeni Ászoknak nem ez az első számú lelőhelye, hanem a tulajdonos, Rizmajer József bérelt kocsmái. Ezek közül néhány egészen közel van a forráshoz: saját kútfőből a Széchenyi és Kassai utcák sarkán álló Evezős söröző, illetve a Szebeni - Szent István sarkon működő Kapufa söröző rémlik fel.
És ha már úgyis ilyen személyes hangot ütöttem meg, érdemes megemlíteni, hogy az eddig megírt párszáz sörkritikám közül épp a Szebeni Ászok generálta a leghevesebb kritikákat. Ugyanis hiába szeretik tiszta szívből a csepeli lokálpatrióták, egyértelmű tény, hogy Rizmajer nem minőségi csúcsok megdöntését tűzte ki maga elé; mint ahogy a vonatkozó Folyékony Kenyér-riport is fogalmaz, elsősorban a nagy sörgyárakkal vív árversenyt. Ez pedig a Szebeni Ászok minőségén is tükröződik, ami szerencsésebb esetben egy jellegtelen, híg ivósör, szerencsétlenebb esetben (mint amit én kifogtam) pedig éretlen, mégis savanykás, kissé cefreszerű lötty. Bizakodásra adhat ugyanakkor okot, hogy a főzde a közelmúltban teljesen megújult, illetve - ezzel összhangban - Rizmajer úr is komolyan fontolgatja a minőségi verseny beindítását. Ennek félig-meddig első jeleként értelmezhető a főzde mézes-naracsos-gyömbéres söre, ami ugyan már korábban is létezett, afféle karácsonyi különlegességként, egy ideje azonban folyamatosan elérhető. Ebben ugyan megvan valamelyest a potenciál, a Szebeni Ászok túlzottan vékony alapja azonban még mindig benne kísért. Ha valaki kíváncsi rá, a Zichy Jenő utcai Opera Pubban mindkét sört csapolják állítólag.
Mára ennyi jutott budapesti sörfőzdékből. Noha a sort még bőven lehetne folytatni olyan, a közvetlen agglomerációban fekvő sörfőzdékkel, mint a Csobánkai Kézműves, az üllői Franzberger vagy épp a pilisvörösvári Rotburger, ezek egyelőre talonban maradnak. Szakértők szerint az eddigi 8200 karakter úgyis bőven sok már egy olvasható cikknek.
(Képek forrása: kaltenberg.hu; norc.ro; obudakocsma.blog.hu; pivni.info)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
mattphilips 2012.02.03. 07:24:46
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.02.03. 10:49:58
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.02.03. 11:36:22
@Árpa Jankó: Bár Csepel útba esik néha, a Rízmajer az nem alternatíva. Akkor már a Duna parton a Nádfedelesben jobb inni, ott Kárpit csapolnak a Hungaro-Kozel mellett.
-kk- 2012.02.03. 13:20:28
Talán ahhoz lehet köze a dolognak, hogy a két rosszabb kóstolás már több éve volt, és ugye állítólag nemrég fejezték be a felújítást, tehát most sejthetően jobban tudják már tartani a minőségét.
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.02.21. 12:02:21
-kk- 2012.02.21. 12:19:44
soralatetek.hupont.hu/47/kisuzemi-hazi-cimkek-gyujtemeny-privatbrauerei-etiketten
konkrétabb linkek:
soralatetek.hupont.hu/felhasznalok_uj/2/2/22639/kepfeltoltes/hazi_sorfozdek_34.jpg
soralatetek.hupont.hu/felhasznalok_uj/2/2/22639/kepfeltoltes/hazi_sorfozdek_30.jpg
soralatetek.hupont.hu/felhasznalok_uj/2/2/22639/kepfeltoltes/hazi_sorfozdek_26.jpg
soralatetek.hupont.hu/felhasznalok_uj/2/2/22639/kepfeltoltes/hazi_sorfozdek_0.jpg
néhány főzdétől vannak további képek is, a legtöbb címkén a sörök alapadatai is szerepelnek.
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.02.22. 09:08:05
er.pé ser 2012.03.14. 23:12:24
-kk- 2012.03.15. 10:01:12
hol itt az ellentmondás?
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.15. 10:24:10
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.15. 11:11:10
borbandi.postr.hu/nem-az-eremtol-lesz-jo-a-bor
szanisz 2012.03.17. 16:50:45
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.19. 08:59:25
-kk- 2012.03.19. 09:24:27
én is elég kíváncsi vagyok, milyenek lehetnek
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.19. 09:27:05
-kk- 2012.03.19. 13:25:57
a literes kukoricás 550,
a literes barna 600
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.19. 14:39:13
:o]