Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Téli búza 1. - Schneider Weisse TAP5 Meine Hopfenweisse

Míg az őszi és a tavaszi búza földbe kerülő kenyérgabona, addig ne felejtkezzünk el a téli búzákról, a bajor búzasörök erősre főzött vonulatáról sem. Mindjárt elsőként - bár a Seidl úr, a Bierpapst megújulni képtelennek bélyegezte a német söripart - nézzük az egyik legrégebbi és talán leghíresebb bajor búzasörfőzde leginnovatívabb erős búzasörét, amelyet Drexler úr, a Schneider sörmestere álmodott meg. Az álomba azonban jelentősen besegített Garrett Oliver, a Brooklyn Brewery sörmestere. Ő meg az USA egy elismert sörguruja, és személy szerint én még azért is kedvelem, mert a sörök magas gasztronómiába való beemelésének nagy apostola. Úgyhogy érdemes felkapnunk a fejünket egy ilyen "koprodukció" hallatán.

Kitöltve csodás narancslekvár szín és paplanos óriás ekrű hab tornyosul poharunkban. Ebbe aztán nem kell pektin. Rögtön megcsapja az orrunk egy trópusi gyümölcsös illatáradat. Először tiszta, enyhén édeskés mandarin és mangó, majd nemsokára társul hozzá egy szúrósabb, citrusos vonulat. Mintha valaki búzasörből készített volna egy csodás IPA-t. Illata, a gyümölcsnek a rothadás előtti végső pillanata, a túlcsorduló érettség száll a levegőben. Bűnös gyönyöröket ígér mindez, és hagyom is magam elcsábítani...

Ízében elsőként narancslikőrös (keser-)édesség dominál. Nagyobb kortyoknál ebbe vegyül egy enyhe élesztős felhang és ahogy a garatunk felé ér a sör, határozott grapefruitos komlókeserű érkezik menetrendszerűen. Visszakóstolásnál pedig új dimenziója tárul elénk az ízeknek. Először virágméz, majd mindez átfordul egy birsalmás, citrusos birsalmasajtos ízbe, mellé illatos körtepálinkás aromák és még mindig a masszív, de nem IPA-san agresszív keserű. A 8,2%-os alkohol pedig csak akkor érződik, amikor a kényelmes karosszékből felemelnénk elpilledt tagjainkat.

És ha elteltünk ennek a nagyszerű sörnek az ízeivel, játsszunk egy picit. Elsőként egy diós birsalmasajtot választottam hozzá. Ez megtámogatja a birses vonulatot, viszont jóval édesebb a sörnél. Mindjárt ki is domborította komló finom keserűjét és előhozta a benne lévő masszív alkohol likőrösségét. Másodjára umamis, sós ízeket, szárított sonkát választottam mellé, és ez az ízvilág kidomborította a sör elegáns savasságát és minerális alkoholos jegyeit, akár egy jó Chablais-i száraz fehér bor.

Játszottam volna tovább is, de sajnos elfogyott közben ez a finomság a poharamból...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr563472007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.12.20. 09:19:32

"Ebbe aztán nem kell pektin."

Azt hiszem (bár ebben nem vagyok 100 %-ig biztos), bizonyos sörökbe nem azért tesznek pektint, hogy a habja tartós legyen, hanem azért, hogy az üledék lebegve maradjon.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.20. 10:12:55

@Gérard Duchemin: a Borsodi Búzában nem emiatt van sztem :o]

Gérard Duchemin 2011.12.20. 10:34:29

@pif: Tudsz valamit tán? :-) Abból sejtem, hogy a rostos levekbe ezért raknak. Hogy ne üljön le az aljára a szötty. A pektin gélesít, lebegésben tart.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.20. 10:56:49

@Gérard Duchemin: Kedves Blogtársam! Felhívnám szíves figyelmed az alábbi - korábban ezen blog hasábjain megjelent - nyugodtan mondhatjuk, hiánypótló - bejegyzésre:
sorbuvar.blog.hu/2011/06/22/hab_party_avagy_hogy_kerul_a_pektin_a_sorbe

Gérard Duchemin 2011.12.20. 11:07:30

@pif: Ez oké, de ez nem ad választ arra a todományos kérdésre, hogy milyen fizikokémiai feladatot lát el a pektin. Én úgy tudom, hogy aztat amit írtam volt. :-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.20. 11:43:21

@Gérard Duchemin: de, választ ad, és még a válasz mellé habtartósságot a szar alapanyagokból készült söröknek...
Egy Hefe-Weizennél minden fogyasztó el van készülve a leülepedett élesztőmaradékokra, nem kell mesterségesen lebegtetni őket, mint egy rostos gyümilében. Amúgy abban is leülepszik, ha nem rázod föl.

Gérard Duchemin 2011.12.20. 11:59:26

@pif:
"Egy Hefe-Weizennél minden fogyasztó el van készülve a leülepedett élesztőmaradékokra"

Nem mindegyik.

Az teljesen érthető hogy egy normális fogyasztó nem rökönyödik meg a leülepedettségen. De léteznek "nem normális" fogyasztók is, és a nagy multik ezek aggodalmait is orvosolni igyekeznek.
A gyümilében is az lenne a természetes, és normális, hogy kiülepedjen, de hát létezik tömegigény is a világon.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.20. 13:13:40

@Gérard Duchemin: A lényegen nem változtat a pektin a hab miatt kerül bele, nem más miatt, és ez szomorúúúúúúúúúúú

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása