Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

7 stáció Berénben

Blogunk az utóbbi fél évben módszeresen végiglátogatta a "visegrádi négyek" sörfővárosait (Krakkó, Pozsony és Prága), az elmúlt hűvös hétvégén a kedves morva főváros, Berén (cseh és német neve Brno valamint Brünn) vizsgálatával egészült ki ez a projekt.

Hárman (Pável, Jani, és jómagam) keltünk útra, vendéglátónk Kontár Komlókutató volt, aki a szociológia mellett Morvaország sörgyárainak nedűit tanulmányozza Brno-ban, és környékén.

Szűkre szabott egynapos programunkat úgy szerveztük, hogy minél több helyi főzde meglátogatása is beleférjen (a Starobrno gyár sörözőjén kívül), ezen kívül több szűretlen finomságot is megkóstoltunk.

Brno, a maga 600 ezres lakosságával az ország második városa, de óvárosa olyan kompakt szerkezetű, hogy egy nap alatt bőven bejárható, még gyalogszerrel is, így máris egy napijegy árával többet költhettünk kedvenc italunkra.

A legjelentősebb látnivalók, vagyis a Szent Péter és Pál katedrális és Špilberk (Spielberg) vára kisebb hegymászással érhetők el, a híres óvárosháza

(melynek kapujában függ a "brnói sárkány" és a "brnói kerék") az óváros közepén van. Ezek megtekintésével nagyjából le is tudható a városnézés, neki is láthatunk a sörözők felderítésének, annál is inkább, mivel nagyon sok van belőlük, és még annál is többféle a bennük csapolt árpalé.

 

1. Stáció: Švejk restaurant U Formana

A belváros egyetlen nemzetközi söröket is árusító sörboltjában eltöltött lázas keresgélés után szörnyen megszomjaztunk, és a lehető legjobb szomjoltóval orvosoltuk a helyzetet, egy Švejk hálózathoz tartozó sörözőben elfogyasztott szűretlen pilzenivel. Ezt a szűretlen változatot régebben kizárólag a pilzeni sörgyár éttermében árusították, mostanság már különleges alkalmakon másutt is, esetünkben ez az alkalom a Márton-nap volt, és nagy szerencsénkre ottjártunk időpontja volt az akció vége. Maga a sör csalódást ugyan nem okozott, de sokunk vélte úgy, hogy a cseh ratebeer-listának nem az első helyére való .


2. Stáció: Szűretlen Gambrinus

A következő stációnk pontos helyszínében kicsit bizonytalan vagyok, az bizonyos, hogy a Starobrno sörgyártól kivezető Hlinky-n található, nekem a Bar Santana tűnik valószínűnek, de KK bizonyára majd pontosítja.

Az viszont bizonyos, hogy nagyon remek sörkorcsolyákat találtunk itt, pácolt romadur sajtot, és az étlapon "nakladeny buršt"-ként szereplő utopenecet. A sör magában nem magaslik ki az átlagból, de ezekkel a sörkorcsolyákkal együtt fogyasztva fenséges.


 3. Stáció: A Starobrno sörgyár sörözője

A szűretlen Gambrinus lelőhelyéről visszasétálva betértünk a várdomb lábánál fekvő, régi sörgyár épületében található márkasörözőbe, ahol a gyár termékein kívül még a legutolsó budapesti cseh-sörfesztiváról megismert vöröses színű Krusovice Malvaz-t is megcsodálhattuk.

A starobrno szűretlen változata 13 fokos, igazán tekintélyes, testes ital. Az aznap megkóstolt szűretlen sörök közül ez a legopálosabb, és erősen komlózott is. A Malvazról pedig lehet bármit mondani, ami nem jó?

 

        4. Stáció: Kavarna trojka


Ez a hely nem söröző, hanem hangulatos kávézó az óváros szélén. Nem is volt benne a tervünkben, úgy vetődtünk be, hogy KK már az elejétől ígérte, hogy valahol biztosan kapunk barna Kozelt, ám több helyen azzal utasítottak el, hogy csak korsóban van, "malé" változat nincs. Kintről bekukkantva láttam meg a jellegzetes poharakat, úgyhogy már nem volt maradásom, berángattam a többieket is.

Nagy meglepetésünkre 12-es szűrt Kout is volt, az meg "mindössze" annyira nagy szám, hogy a második a cseh ratebeer-listán, a szűretlen pilzinit követve.

Finom is volt, de veszettül. Szegény Pável a vesztére (és mint később kiderült a vesztemre is) elvállalta hogy megosztozunk a két sörön úgy, hogy először megissza a barna Kozel felét, és én a Kout felét, majd cserélünk. Ő (miközben mi a "blankolni" kifejezés másodlagos jelentését taglaltuk) nagy erőbedobással szidta a Kozelt, mondván az női ital, tisztára egy cukros lé. KK ezt megelégelte, és miután már csak fél pohár maradt, gyorsan felhajtotta azt. Csak megszeppenve motyogtam, hogy az lett volna életem első csapolt barna Kozelje, de így csak nulladik lett, meg kellett elégedjek a pohár fenekén maradt cseppekkel. :-(

Amúgy a hely hangulatát jellemzik a mennyezetről lebegő különböző méretű párnák:

 
5. Stáció: Hotel Pegas

Minden bizonnyal a Pegas az egyik legismertebb söröző Brnoban, ezt jelzi a ratebeer-en értékelők magas száma is. Négyféle változat volt látogatásunkkor: világos, barna, búza, és talán a legízesebb a goldnak keresztelt 16-os félbarna. A barna sörük egy nagyon kellemesen, karamelles pörkölt ital, a búza egészen átlagos cseh vonulatba illeszkedő, a világos meglehetősen nyers ízű, talán nem kellően kiérlelt, de a gold tényleg tökéletes.

A korsók egységes tervezésű, masszív darabok, sajnos a címkék a sok használatban megkoptak eléggé.


6. Stáció: Magistr

Újnak számító kis sörfőzde-étterem, a belvárostól pár villamosmegállónyira.

Nagy érdeme a helynek, hogy lager, és búzasörök mellett ízesített söröket is készítenek, most málnás és meggyes volt csapon. Kezdett esteledni, többünk kiadósabb fogást is kért, én egy pácolt hermelinnel, és egy abszolút pénztárcakímélő 6 koronás pácolt tojással próbálkoztam. A hermelin nagyon jó volt, de az utóbbi abszolút semmi, ecetben érlelt tojás, a savanykás íz szinte csak a felszínen volt érzékelhető.

Én a málnás sört kértem, sajnos fotó is csak arról készült. Nem rossz, de a málnából szinte csak a savanyú íz jön át, illat szinte alig, én markáns málnaillatra, és ízre számítottam.

Egy gyönyörű rézüst mellett kaptunk helyet, vidáman nézegettük benne elnyúlt ábrázatunkat, hiába no, 6 stáción és még több sörön voltunk túl, emelkedett hangulatba kerültünk ekkorra már.


7. Stáció: U Kadleca, rengetegféle cseh sör

Sörtanulmányozás szempontjából a legfontosabb stáció, minden itt fogyasztott sör (poličské, dalešické, krakanoš) újdonság volt nekem, egyikükről a poličce-iről még soha nem is hallottam.

Hangulatunk tetőpontra hágott, nyelvünk is megoldódott, különösen KK-é, ő jó kétórás kiselőadást tartott a litván nép kialakulásáról, a romániai tisztán cseh falvakról, a poličcei valamint dalešicei sörgyárakról, szóval mindenről. Nekem már csak az a feladat jutott, hogy Pável videójára kifejtsem, miért is hüllő nemcsak minden madár, hanem minden emlős, így mi magunk emberek is.

Mi legalább szeretjük a sört, legalábbis a faj jelesebb képviselői.


+1 Stáció: Ismét a Švejkben - ezúttal Mastert iszunk

Hova is térhettünk volna vissza fárasztó napunkat lezárandó, mint a Švejkbe, ahol kezdtük azt.

Itt kétféle Mastert kértünk, ez a sör egy viszonylag új fejlesztése a pilzeni sörgyárnak, háromféle változatban készül.

Igencsak erős itókák, a 18-as barna egyenesen 7 %-os, nem csoda, hogy megéhezve (és pláne Pável adagját megkívánva) én is kértem egy menüt. Inkább ne tettem volna. A szokásos cseh káposztás sertéshúsos knédlis ételt itt karalábéval (kedluben) készítik, és ez a növény az egyik legfőbb gasztronómiai ellenségem. De hogy nem sikerült két falatnál többet ennem belőle, azért talán nem is ez az idétlen nevű zöldség a felelős, hanem részben a szárazra sütött hús, de leginkább az, hogy a 7 stáció a söreivel, sörkorcsolyáival megülte a gyomrom, és csak a szemem kívánta, no meg az a perverz vágy, hogy csehországi sörözés nem múlhat el knédlimentesen. De legalább megpróbáltam.

Miután az olvasó végigszenvedte velünk együtt a stációkat, nézzünk pár képet a város látványosságairól, valamint annak kora-adventi hangulatot sugárzó utcáiról:

 

És ami még így is kimaradt, a Starobrno kék és zöld sörei:  

 

A szokásos trófeák:

Janié:


Enyém:

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr693400634

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Brno 2011.11.23. 00:31:54

"Á, Brnoban nincs semmi!" Ez a mondat az elmúlt két évtized prágai sörhétvégéi során elég sokszor elhangzott. Vasárnap ugyanis már reggel hazaindultunk és napközben megálltunk egy rövid sétára és egy utolsó korsó - cseh ebéddel kisért -...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kortyondiak 2011.11.21. 16:13:10

Szép poszt Dusi, gratula!
Ha egyszer megyünk van már itiner :))

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.11.21. 16:15:07

Merza úrral mi már többször is felfedeztük Brünnt és környékét: sosem csalódtunk!

Gérard Duchemin 2011.11.21. 16:59:16

@Kortyondiak: És ami az abszolút slusszpoén: úgy indultam, hogy biztosan nagyon jó lesz, de annak ellenére hogy ez Csehország, x-33-as tuti nem lesz kapható, hisz az el nem hagyhatja Prágát, csoda hogy egyáltalán palackozzák. És képzeld, a sörboltban volt, én is vettem és Pável is.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.21. 17:43:00

nagyon alapos és tetszetős. mostanáig nem gondoltam bele miért is jó KK-nak Brnoban

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.22. 07:00:11

@Gérard Duchemin: Ez férfimunka volt! Így korán reggel erősen megkívántam egy jó korsó barnát vmi korcsolyával...
KK látom beleásta magát Bojtár Endre összes műveibe ("KK-é, ő jó kétórás kiselőadást tartott a litván nép kialakulásáról")
:o]]

Gérard Duchemin 2011.11.22. 08:51:41

@pif: KK látom beleásta magát Bojtár Endre összes műveibe

Teljesen profi ebben, meg minden más kultúrszociológiai tudósságban. No de a serivásban is verhetetlen volt, 11 korsót úgy nyelt le, mint Jónást a cet.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.22. 10:33:17

@Gérard Duchemin: Sztem az egy teljesen korrekt napi adag Csehországban barátokkal múlatva az időt. Meg már vszínű akklimatizálódott...
:o]

Gérard Duchemin 2011.11.22. 10:40:05

Kiegészítettem a posztot még pár képpel, és a trófeákkal (vásárfiákkal)

Ogreface 2011.11.22. 15:40:06

Richardot nem kóstoltatok?
Düsi, hányszor verekedtetek össze az úton Pável kollégáddal? :)

Gérard Duchemin 2011.11.22. 19:40:31

@Ogreface: Richardra valahogy már nem jutott idő sajnos.

"hányszor verekedtetek össze ..."
Alig néhányszor, hisz elég volt szigorúan rámnéznie, nyomban megszeppentem :-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.11.23. 10:48:51

Kk-nak hálás köszönet a türelmes és figyelmes vendéglátásért és kalauzolásért!

Gérard Duchemin 2011.11.23. 10:52:26

@Pável: Igen. Nélküle ez az út sokkal szegényebb lett volna. Kitűnő idegenvezető volt. :-)

-kk- 2011.11.23. 19:30:54

@Gérard Duchemin: ugyan-ugyan :)

a szűretlen gambrinusos hely a Železná růže volt, és valóban a Hlinkyn.

az, hogy "poličcei", pedig dupla ragozás, mert eleve lokatív forma, javasolnám helyette a "poličkai"-t.

-kk- 2011.11.23. 19:32:21

@pif: jaja, nagyon szorgalmasan tanultam baltiológiát nyáron :)

sokadik Duchemin 2011.11.23. 22:46:05

@-kk-: "a szűretlen gambrinusos hely a Železná růže volt, és valóban a Hlinkyn."

Abban tényleg bizonytalan voltam, nagyon köszönöm a segítséget, igencsak megnéznék egy kocsmabelső-képet róla, jó pinceszerűre emlékszem. :-)

"az, hogy "poličcei", pedig dupla ragozás, mert eleve lokatív forma, javasolnám helyette a "poličkai"-t. "

Nehezek ezek a fránya szláv nyelvek, igaz nekem minden más nyelv is nehéz, még a magyar is :-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.04.05. 11:22:55

a helyi mekiben fejeztük be a napot, azt már nem merted beleírni :DDD

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.05. 11:46:04

@Pável: Drága Uram, Te ezután ne panaszkodj, aki képes 1,5 éves sztorikat felpiszkálni, hogy fogást keressen, az örökbérletre jogosult a Breki-show páholyába...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.04.05. 11:48:42

@pif: isten őrizz, hogy fogát keresek Düsin! (priviben merült fel a téma újra) sőt, én örökösen a söröm mellé keresek fogást. Viszont, csak szólok, már magának is rég kijár egy morgós páholy...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.05. 12:16:19

@Pável: Nekeeem??? Mivel bántottam én bárkit is?

Gérard Duchemin 2013.04.05. 12:20:48

@Pável: Ebben igazad van. No de az a meki nem volt szégyen, különös tekintettel arra, hogy még csinos 110 kilós cseh felszolgálókislány is volt ám ott!

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása