Az ízesített sörök mostanában már a magyar sörkultúrától sem tűnnek feltétlenül annyira idegennek, mint akár öt évvel ezelőtt. Bejöttek a mindenféle belga lambicok és witbierek, elterjedtek a radlerek, lett Korty és Szent András könnye. Egy dogma azonban többé-kevésbé megmaradt: a sörfőző által világos lagernek rendeltetett világos lagerek minden fogyasztó szemében abszolút készterméknek számítanak, amiket már csak meginni szabad.
Ez azonban nem valamiféle univerzális természettörvény, Európa más népeinél régóta dívik a sörök utólagos ízjavításának divatja. A berlini búzasöröknél ("mit Schuss") ez például magyar szemmel is teljesen érthető gondolat, hiszen a vastagon tejsavas, ám merőben testetlen Berliner Weisséba csurgatott málna- vagy szagosmügeszörp valami olyasmi, mint az ízesített lambic: megszelídít egy egyébként igencsak karakteres ízt, elveszi a megosztó aromaéleket. Annál jobban felvonhatja a szemét az egyszeri magyar fogyasztó a címben foglalt második kifejezés, a lengyel "z sokiem" (=gyümölcslével) mögött megbúvó gyakorlat láttán. A derék lengyelek ugyanis fogják abszolútátlagos core lager söreiket - Żywyec, Tyskie, Lech, Okocim, stb. - majd málna-, grapefruit-, kivi- és hasonló szörpöket öntenek bele. (Ráadásul az sem példátlan eset, amikor mindezt felforralják, majd cukorral és fahéjjal kínálják.)
Ha jobban belegondolunk, a fenti sörmárkák magyar piaci megfelelői, tehát a Drehertől a Sopronin át az Arany Sárkányig terjedő szegmens tagjai valóban nem túl nagy élmények magukban fogyasztva. És ha már így van, lehetséges "unni az egyszerű ízeket", igazából a világ legtermészetesebb dolga, ha egy-két kreatívabb, ám gasztronómiailag alulfejlett kocsmáros átveszi a lengyel példát. Mint a nyitóképen látható, az első fecskék már megjelentek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.31. 13:50:45
szanisz 2011.08.31. 13:53:20
Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.31. 19:00:56
traktakoma 2011.08.31. 20:39:05
Mi a fenének ide komló????
-kk- 2011.08.31. 22:12:28
Ugyanis ha két szart összeöntesz, abból valóban nem sül ki semmi jó. Az is igaz, hogy az ízesített sörök piaca szárnyal. Ám ettől függetlenül én személy szerint nem gondolom úgy, hogy "két szart összeönteni" jó vagy hasznos dolog volna.
Ettől még az ízesített söröknek van létjogosultsága, csak nem itt, hanem mondjuk a Békésszentandrási Szilvás sör, a Kasteel Rouge vagy épp a Lindemans Cassis környékén.