Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A Leroy - Pumkin-tengely

A következőkben egy néhány apró poén kedvéért elkezdett cikket olvashatnak, indokolatlanul hosszú (tényleg hosszú!) felvezetéssel. Történt ugyanis, hogy a 2011 májusában megrendezett első Főzdefeszt sikerén felbuzdulva érezhető lendületet vett a kézműves-kisüzemi sörfőzés iránti érdeklődés. Ennek egyik jeleként június 30-án a blogvilág sörközeli szereplői egy sajtótájékoztatóra kaptak meghívást. Az eseményre július 5-én került sor, a MOM Park-beli Leroy Bistróban, a szervezők és néhány celebritás jelenlétében. A sajtótájékoztatóról IPAfai Pap kolléga már meglehetős pontossággal beszámolt korábban, így most nem is a dumaszínházas, malackarajos, vagy szervezői szóvirágokra szeretnék fókuszálni, hanem azok utóéletére.

Ugyanis már a sajtótájékoztatón belengetett információk kapcsán is támadt némi szégyenlős, tudatalatti gyanakvásom azt illetően, mennyire motiválhatja a szervezőket a sörgasztronómia fáklyájának továbbvitele. Hiszen a nagy sörgyárak jelenléte eleve kissé problémás, lévén termékeik elsöprő többsége gasztronómiai szempontból értékelhetetlen – de az is kissé nagyotmondásszagú állításnak tűnt, hogy az összes KSE-tag kisüzemi sörfőzdét szerepeltetni fogják. (Azóta persze mindkét vállalásból olvadt bőven, hiszen a nagyok közül csak a Heineken Hungária lesz jelen, a „több mint harminc” kicsi közül pedig legfeljebb hét. Nem jön el a fesztiválra a jelek szerint a legjobb magyar sörök listáját vezető két kisüzem, a békésszentandrási Agro-Flott, illetve a felsőzsolcai Serforrás. A Borsodi és Kőbánya persze nem fog nagyon hiányozni a rendezvényről, az utóbbiak már inkább.)

Volt még egy probléma a sajtótájékoztatón vázolt koncepcióval: a jelek szerint nem sikerült eldönteni, a mennyiségi vagy a minőségi irányt érzik-e inkább célnak. A széles szortiment, a különlegességek és kisüzemiek bevonása az utóbbit feltételezné (és ez lenne üdvös), minden más ellenben az előbbire mutat. Ugyanis – az elmondottak szerint – a fesztiválon a korsó lenne az egyetlen űrmérték, ami szokásos, világos lágersöröket döntögetni ugyan ideális, de egy szélesebb kínálat megismerését már egyenesen ellehetetleníti. Hiszen ha csak a kiherélt kisüzemi kínálatot akarnánk végigkóstolni, ily módon ahhoz is tízliterszámra kéne vásárolnunk a sört, ami értelemszerűen nem reális kóstolási környezet. E célra már régen kitalálták a kóstolóadagok intézményét, amit a szervezők a jelek szerint elutasítanak, noha a sajtótájékoztatón is felvetésre került. (Arról nem is beszélve, hogy a sörök kétféle egységáron futnak majd: korsónként 400, illetve 500 forint körül. Ez eleve ellehetetleníti az igazi, listavezető különlegességek megjelenését, hiszen egy Black-Rose, Szent András Könnye vagy Korty önköltsége nyilván a sokszorosa a Soproni 1895-nek, de egy kisüzemi alapsörnek is – tehát ha a zászlóvivők is eljönnének, lényegében árrés nélkül kellene csapolniuk a sört és kitermelniük a párszázezres standpénzt.)

Update: a dolgok jelenlegi állása szerint lesz egy harmadik, 800 körüli korsóár is - úgy tűnik, a belga sörök kedvéért sikerült feljebb tolni a limitet.

Nagyjából ez volt a felvezetés. Mindezek után – és tíz nappal a fesztiválkezdés előtt – írtam egy e-mailt a kapcsolattartói címekre, melyben jeleztem, hogy hiányolom a csapolandó sörök listáját, amiket sikerült végül leszervezniük. Erre nem érkezett válasz, viszont megjelent a „Sörök listája” menüpont a fesztivál weboldalán. És itt kezdődtek az érdekességek.

Írtam ugyanis feljebb, hogy kételyeim voltak a szervezés hangsúlyait illetően; amin persze az sem javított, hogy a fellépők és szponzorok listája  már rég elérhető volt, amikor a fesztivál elméleti lényegét alkotó sörök listája is felkerült végre. Mindez azonban nyomába sem ért annak az ámulatnak, amit a megjelent kínálati lajtrom nyomán élvezhettem (be is mutatnék egy screenshotot róla, hátha utóbb még megformázzák valamelyest). Ugyanis talán nem hat szerénytelenségnek, ha bő ötéves sörblogírói pályafutással abban a hitben élek, hogy többé-kevésbé ismerem a magyarországi sörviszonyokat, -üzemeket és -kínálatot. Ehhez képest a hetvenhárom listázott sörből nyolc olyan is akadt, amit első olvasásra nem tudtam semmihez sem kötni, úgy lógtak a bekopipésztelt, tördeletlen listában, mintha csak egy hekker másolta volna viccből közéjük. A cikk könnyed hangvételű, szórakoztató befejezéseként ezeken szeretnék végigmenni:

  • Tmavý ležák 4.5% barna – ez még a legegyszerűbb eset. Maga a név annyit jelent csehül, hogy „barna ászoksör”, tehát így leírni olyan, mintha a Dreher Alkoholmentes úgy szerepelne egy nagyker honlapján, hogy Alkoholmentes, és a vásárlónak kellene kitalálni, kinek a söréről van szó. Mivel Magyarországon nem forgalmaznak túl sok cseh sört, a kihívás kezelhető: minden valószínűség szerint a Hrabal sörözőben is csapolt barna Postřižinské a jelölt.
  • Szűretlen világos – ez ugyanaz az eset, csak itt esélyünk sincs kitalálni, mire gondolt a webmester, hiszen semmi fogódzó nem maradt.
  • Rotburger Szűretlen maláta – mintha valami itt is lemaradt volna. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a lista összeállítója nem teljesen volt tisztában azzal, mi mit jelent a márkanevek között.
  • Pumkin tök – és ez még mindig nem a nagybani zöldségpiac. De ha a hiányzó „p” betűt visszarakjuk a névbe (amit jóindulatúan nézzünk hiba helyett nyelvjárásnak), még akkor sem derül ki, milyen sörről van szó. A gyártó ugyanis itt is lemaradt, töksört viszont százával készítenek szerte a világon.
  • Fekete Mária – ez a saját tudatlanságom műve, ugyanis, mint kiderült, az első főzetét e héten üstbe rakó Csobánkai Kézműves Sörfőzde egyik alakuló söréről van szó. Ezzel szemben csak annyi kifogásom lehet, hogy Majoros Gábor sörmester közlése szerint egyáltalán nem biztos, hogy kész lesz a sör jövő hétre, sőt, még a részvételi feltételeket sem közölték vele mindeddig, szóval részvétele a levegőben lóg.
  • Csobánkai keserű – noha erről sem hallottam még, itt könnyű volt kitalálni, miről lehet szó. Minden egyebet illetően ld. Fekete Mária.
  • Cherry Day meggy – ez a tétel az abszolút passz. Sem korábban, sem most nem hallani és nem találni róla semmit. Persze az is lehet, hogy külön ez alkalomra készülő meglepetéssör, ez esetben egy szavunk sem lehet.
  • Banán sör - igazán kiváló példa a pongyolaság nyomán felgerjedő félreértési lehetőségekre. Magyarországon időtlen idők óta egyetlen sör érhető el, aminek köze van a banánhoz: a Wells Banana Bread Beer. Ennek a szerepeltetése abszolút logikusnak is tűnhet, hiszen szokásos polcszomszédját, a Bombardiert is beígérték a szervezők. Utóbb kiderült, mégsem erről van szó, hanem a miskolci Gyertyános Sörfőzde egy idényjellegű akciójáról. Ez sokkal izgalmasabban hangzik, a listára hagyatkozva mégsem jöttem volna rá soha.
  • A Sör Ünnep Söre – a Fekete Mária leírása ide is egy az egyben átültethető, plusz fájdalmas helyesírási hiba.

Mivel nem biztos, hogy ez mindenki szemszögéből egyértelmű, zárásul szeretném leszögezni: én örülök annak, ha magyar vállalkozók, befektetők elhatározzák, hogy tesznek a sörkultúra és a sörgasztronómia ügyéért. Csak amikor ez olyan módon valósul meg, mint amit a Budavári Sörfesztivál esetében eddig láthattunk, azaz a PR- és show-rész profin zakatol a kezdetek óta, a kínált sörökről pedig (amiről elméletben szólnia kéne a rendezvénynek) sokáig semmi nem jelenik meg, de később is csak az itt boncolgatott, minősíthetetlen szókupac; egy kicsit mindig elkedvetlenedem. Miért nem lehet legalább egy kicsit odafigyelni arra, hogy egy ilyen, nyilván súlyos tízmilliókból dolgozó rendezvényben legalább annyira megjelenjen az igényesség, mint amennyire az azonos helyszínen rendezett bor- és/vagy pálinkafesztiválok esetében szokott? Hiszen szép eredmény, hogy üvegkorsó lesz, de amíg nem lehet kóstolni, amíg a kreált körülmények ellehetetlenítik a legjobb magyar főzeteket, amíg egyenlőségjelet vonnak a gasztroszempontból értelmezhetetlen nagyipari sörök és a kisüzemi különlegességek közé, addig nehéz nem úgy tekinteni az eseményre, mint egy témafüggetlen fesztiválvállalkozásra, aminél a sör csak az eheti bokréta egy jól bejáratott kalapon.

A fesztiválra ígért sörök, táblázatba tördelve:

 

Sör Ország Ha magyar: főzde
A jó éjjeli portás H Csobánkai Kézműves Serfőzde
 A Sör Ünnep Söre H Csobánkai Kézműves Serfőzde
 Banán sör H Gyertyános Serfőzde Miskolc
 Barbar B -
 Bitburger világos D -
 Bogan 5.5% világos CZ -
 Bombardier félbarna GB -
 Bors Barna H Győrzámolyi Serfőzde
 Bors Búza H Győrzámolyi Serfőzde
 Brandecker Barna H Brandecker, Ecser
 Brandecker Narancs H Brandecker, Ecser
 Brandecker Világos H Brandecker, Ecser
 Budweiser Budvar CZ -
 Carlsberg SRB/D -
 Cherry Day meggy ? ?
 Corsendok Premium Pils B -
 Corsendonk Agnus B -
 Corsendonk Pater B -
 Corvin Burg Barna H Orgovány
 Corvin Burg Citrone H Jäger Sörfőzde, Orgovány
 Corvin Burg Pilseni H Jäger Sörfőzde, Orgovány
 Corvin Burg Vörös H Jäger Sörfőzde, Orgovány
 Csobánkai keserű H Csobánkai Kézműves Serfőzde
 Dab világos D -
 Delirium Nocturnum B -
 Delirium Red B -
 Delirium Tremens B -
 Dunai Ászok H ER-PÉ, Budapest XV.
 Dupla köleses sör H Rampa Kft., Jászdózsa
 Edelweiss A -
 Erdinger barna D -
 Erdinger világos D -
 Fekete Ászok H ER-PÉ, Budapest XV.
 Fekete Mária H Csobánkai Kézműves Serfőzde
 Floreffe Brune B -
 Floris Kriek B -
 Francinuv 5.1% világos CZ -
 Gösser H/A Soproni Sörgyár
 Guinness fekete IRL -
 Heineken H/NL Soproni Sörgyár
 John Bull classic világos GB -
 Kaltenber világos barna H Kaltenberg, Budapest IX.
 Kaltenberg Szűretlen H Kaltenberg, Budapest IX.
 Kaltenberg vörös H Kaltenberg, Budapest IX.
 Keserű méz H Osterbräu, Fót
 Kilkenny vörös IRL -
 Köleses sör H Rampa Kft., Jászdózsa
 Köstritzer fekete D -
 Kronenburg Blanc F -
 Krusovice barna CZ -
 Krusovice világos CZ -
 Kumburák 5% világos CZ -
 Kwak B -
 Lindemans Kriek meggy B -
 Něžný barbar 5.3% félbarna CZ -
 Podkrkonošský speciál 6.3% világos CZ -
 Podkrkonošský speciál tmavý 6.3% barna CZ -
 Pumkin tök ? ?
 Radeberger világos D -
 Rotburger Barna H Rotburger, Pilisvörösvár
 Rotburger Szűretlen maláta H Rotburger, Pilisvörösvár
 Rotburger Világos H Rotburger, Pilisvörösvár
 Satan Red B -
 Schöfferhofer világos D -
 Soproni H Soproni Sörgyár
 Soproni 1895 H Soproni Sörgyár
 Soproni Fekete Démon H Soproni Sörgyár
 Szűretlen világos ? ?
 Tmavý ležák 4.5% barna CZ -
 Tuborg Green SRB/DK -
 Wernesgrüner világos D -
 Zlatovar 4.7% világos CZ -
 Zlaty Bazant H/SK Soproni Sörgyár


 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr323162799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.20. 20:56:44

Ennek a fesztiválnak szerintem inkább bevezető szerepe értékelhető a sörkultúrába. Sokkal nagyobb közönséget megragad és több ember érdeklődését fölkeltheti mint a Főzdefeszt szerintem.
Az viszont tényleg botrányos ,hogy a sörök maradtak utolsónak, bár jószívűen mondhatnánk azt is ,hogy biztosan arra számítottak ,hogy a kis országban minden főzde örül a lehetőségnek és könnyű leszervezni.
Az adag dolog sajnálatos ,hiszen tényleg végigkóstolásra maximum úgy alkalmas ,hogy 2 ember osztozik egy korsón és akkor 2 deci már kóstolásra alkalmas.
Viszont egyáltalában a 4dl-es korsót is nemtudom miért látni egyre több helyen. Évezredekkel ezelőtt nemtudom mekkora korsót használtak elődeink de pár száz éve tökéletesen megvagyunk a fél literrel. Valószínűleg ,hogy az árak barátságosabbak legyenek és így az 500 forintből is csak 400 lett.(de ez a kisebb probléma)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.21. 09:05:57

a fentieket még a magunkfajtánál kevésbé sörbuzik is nagyrészt felhánytorgatták. Kíváncsian várom a 25-ét...

szanisz 2011.08.22. 14:54:07

és még mindig ott az a béna lista a honlapjukon..

TonyCaviar 2011.08.22. 15:59:37

Szép összefoglalás! Annyit azóta megtudtam, hogy a 4dles korsn lesz csík 3 illetve 2 dl-nél. Szerintem a poszt linkjét küldd el a fesztiválnak, végül is helyettük dolgoztál. Sztem ezért minimum egy belépő járna neked!:)

elmeherceg 2011.08.22. 19:54:48

A bennem mocorgó összeesküvéselmélet egyre inkább az sugallja, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére ez kezdettől a Heineken biznisze, és a főszervezőként fellépő két fiatalember az ő strómanjuk.
Volt a nagy duma a három nagy összefogásáról a nemes cél érdekében, aztán a Borsodi meg a Dreher szép csendben lekopott (vagy lekoptatódott). Közben, ahogy az FK egyik kommentjében olvasható, a kicsik is olvadozni kezdtek. Ebből a cikkből sem derül ki, hogy végül is lesz-e csobánkai sör, vagy sem?
Minden abba az irányba halad, hogy lesz egy zenés-bulis hétvége a Várban, ahol sör is lesz. A koncertekre kijövők (jóval olcsóbb a belépő, mint a szigetre!), meg majd jól rávetik magukat a 400 forintos sopronira.
Bukta lesz ez a belga sörösöknek is.
A végén meg a Heineken dörzsölgetheti a markát, nesze nektek sörkultúra, parasztok, most megkaptátok!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.08.22. 22:23:00

@elmeherceg: biztos nagyon belterjes körökben mozgok, de sok ismerősöm, akinek nincs sok köze a sörhöz, lelkes, és kíváncsi. Reméljük nem csalódik majd nagyot senki...

elmeherceg 2011.08.23. 07:01:05

@pif: csak azok a sörbarátok, akik sokféle új (még nem kóstolt) sörre lennének kíváncsiak.
Hány olyan sör lesz, amit az elmúlt évek során már ne lehetett volna megkóstolni? 5-6?
Persze, akit kevéssé érdekel a sör, annak valszeg jó buli lesz, és hidd el, nem is sajnálom tőlük.
Most képzeld el ugyanezt borban. Egy olyan borfesztivál, ahol a szupermarketek gazdaságos borai és a kannásborok szerepelnek + 2-3 kis pincészet, a műsort meg a mulatós rock csillagai adják.
Most van az Indexen egy video a "fesztivál arcával". Nézd meg! Mindent elmond, szánalmas...

-kk- 2011.08.23. 10:21:17

@TonyCaviar: köszönöm :) azt viszont nem hiszem, hogy a szervezők kifejezetten ilyen attitűdű nyilvánosságra vágynának annyira, hogy belépőkkel honorálják.

TonyCaviar 2011.08.23. 10:32:53

Szerintem alábecsülöd magad. Nem írtál genyóságokat, finom csipkelődés és őszinte segítő szándék keveredett a soraidba. És végül valódi segítséget nyújtottál. Ezért jár a belépő.

Gérard Duchemin 2011.08.23. 12:59:04

@elmeherceg: Hát igen. Sokszor szinte azt érzem, hogy úgy érzik a szervezők, egy sörfesztiválra a szart kell elhozni, mert arra van az igény, és a sör nem is érdemel többet.

Gérard Duchemin 2011.08.23. 13:00:10

@elmeherceg: Sajnos igaznak érzem, amit írsz.

Ogreface 2011.08.23. 17:30:04

1690.- belépő, egyre kevesebb kisüzemi újdonság, tömeg lagerek, hosszú sorok, vurstli, sokadszor hallott / és halott / poénok. Feszt lesz ez a javából, a kutyaúristenit! Előre az igényes sörfogyasztásért! :P

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása