Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A tökéletes Radler

A fogyasztók Radler(=sörpancs?)-lázban égnek. Élénk és késhegyig menő olvasói és fogyasztói viták alakulnak ki azóta, hogy a Borsodi és a Soproni ontja magából a narancsos és citromos és még a jó ég tudja milyen "söröket". Nem tehettünk másképp, elhatároztuk a Folyékony Kenyérrel, hogy - Heston Blumenthal nyomdokain haladva - megalkotjuk a tökéletes Radlert.

Össze is ültünk a János Étteremben (köszönjük a tulajdonosnak a segítséget!), és kipakoltuk a hozzávalókat. A jelenlegi trendnek megfelelően volt alkoholmentes Dreher is, Soproni, magyar Gösser, és titkos esélyeskét Erdinger szűretlen búza, no meg a néhai Kugler úr, a Radler állítólagos szülőatyja (erről bővebben pl. itt) tiszteletére egy barna is, igaz nem bajor, csak egy Staropramen cerny. Hozzávalókból is széles spektrumon gondolkodtunk. Volt pink grapefruit és fekete ribizli juice, hamisítatlan békebeli limonádé (porcukorral, valódi citromból), Fanta citrom, Schweppes tonik és még egy Kinley Ginger Ale is.

A sorrendet hamar megállapítottuk, alkoholmentes, Gösser, Soproni, búza és a végére hagytuk a barnát.

Lássunk is hozzá!

Radler1 - Dreher 24 alkoholmentes . (Azt csak zárójelben, hogy szégyen, de a Dreher Bak után ez a kőbányaiak második legjobb söre.)

1A - Feketeribizlivel, 70-30 arányban - sóskás, savanyú illat, émelyítő, felejtős; 1B - limonádéval - 60-40 arányban. Túl citromos, nincs karbonáció nem az igazi. A tonikkal annyira tonikíze lett, hogy a továbbiakban ezt ki is vettük. 1C - Pink Grapefruittal 80-20 arányban - gyönyörű színe lett (ez amúgy minden grapefruitos keverésre igaz volt, kiv. a barnával), kellemesen citrusos, enyhén édeskés, krémes test a sörtől. Ezt a kört egyértelműen megnyerte.

Radler2 - Gösser Spezial - Külön részletezés nélkül megállapíthatjuk, hogy a Gösser nem alkalmas otthoni Radler készítésére. Mindegyik keveréssel csapnivaló illat és ízhatás jött ki. Csupán a Fanta citrommal - megpróbáltuk szimulálni a Naturzitronet - mutatott némi radleres jelleget.

Radler3 - Soproni: 3A - Fanta citrommal 50-50 - Kellemesen citrusos, markánsan, de nem pilsesen kesernyés, ha a Fanta savanykásabb volna egész korrekt lenne. Eddigi legbíztatóbb darab. 3B - 50-50 arányban limonádéval túl citromos, kevéssé szénsavas. Feketeribizlivel vacak, gyömbérrel egyenesen borzalmas, akár egy 3%-os álnémet "szarsör".

Radler4 - Edelweiss Hefe Weissbier - a búzasörben mindketten nagyon bíztunk. Annál nagyobb csalódás volt. A citrusos búza haragban állt a limonádéval, az élesztős felhangok összevesztek a grapefruittal, a Fantaval pedig egy édeskés műanyag lóhúgy lett.

Radler5 - Staropramen cerny: 5A - Kugler úr találmánya, az eredeti Radler 50-50 barna sör és limonádé szobi csipkeszörp ízű lett. A Karamalz citromos malátaitala rendelkezik hasonló ízekkel. Nem rossz, de sör jellege egyáltalán nincs. 3B - Fantával ugyanaz, csak émelyítőbb, mesterségesebb az íz. 5C - Grapefruittal romlott ízek jönnek elő. 5D - A fekete ribizli juice-zal a legígéretesebb, ezt tovább kell próbálni valami karakteresebb barnával és szódával hígított ribizliszörppel, hogy megmaradjon a szénsav az italban.

Összegezve a fentieket: Az alkoholmentes sör - legnagyobb megdöbbenésünkre alkalmas Radler készítésére, és grapefruittal egész tűrhető is. A Soproni mixként veri a Gössert, ami alkalmatlan Radlerhez. A búzáról - bár Bajorországban ennek vannak hagyományai (der Russe) - le kell tenni, nem felel meg az elvárásoknak.

A legígéretesebb a fentiek alapján a barna sör fekete ribizli páros. Ehhez - már otthon - választok, egy nehéz, malátásabb, karamellesebb darabot - a scheyerni kolostor barna duplabakját és a szobi fekete ribizli szörpöt szénsavas vízzel higítva. Összetöltöm fele-fele arányban és...

... és csodálatosan működik! A ribizliszörp édes-fanyar ízvilága remekül harmonizál a telt, karamelles, néha kicsit likőrösen alkoholos barna kolostori sörrel. Illatában benne van a ribizli mellett a pörkölt maláta és a komlós jegyek is ott vannak a háttérben. A markáns keserűség az édes ízeket felerősíti és ellensúlyozza is. Épp csak annyi - legkevésbé sem citrusos - savanyúsággal a háttérben, ami kiteljesíti az ízeket.

Íme, a tökéletes Radler!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr632966050

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkoholmentes sörök 2016.02.08. 16:27:23

> Az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé, mondják a maszkulin férfiak. Ugyanakkor vannak élethelyzetek, amikor nem megengedhető az alkohol fogyasztása, és mégis jól esne egy sör. Olyankor ér? Mitől más az íze az alkoholmentes sörnek? H...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.06.08. 09:19:08

úúú de baró. Nagyon tudományos. Nagyon tetszik nekem!!!

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2011.06.08. 11:39:18

Veszprémben van/volt egy hely, ahol málnaszörpre csapolták a sört. Az sem volt rossz, de itt is vannak ígéretesek! :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.06.08. 12:01:55

Háááááát... Szerintem kár volt a sört erre elpazarolni. Még az iszákos Charles Bukowski szerint sem mindegy, hogy mitől hányja tele másnap az ember a klotyót!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.08. 12:19:00

@Árpa Jankó: az nem volt hányós ital. Azért maradék 3 decit azt tisztán ittam meg. (jobb is volt...)
:o]

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.06.08. 14:21:24

a színe meg olyan lett végül mint a barna búzájuk hab nélkül :)

baada 2011.06.08. 14:24:45

irtam a masik helyre is.. ezt probald ki es nem kell egy evet varni: spar gazdasagos american limo-lime + vilagos sör. aranyokat te valasztod. nem zavaros, nincs mellekize, occsóóó, könnyü beszerezni a hozzavalokat, egy poharba összeöntöd es kesz... egy trükk: elöbb a citrom akkor nem fut ki (müködik alkoholmentes sörrel is - persze az is vilagos legyen, barna sörrel meg kevesebb citrom kell, mert az eleve edes) nem agyon citromozva szepen be lehet ettöl is karmolni. nalunk 8-10 sörhöz (ha mar nemet ötlet löwenbrau, de ittam mar mas sörrel is, csak ne pils legyen, sima vilagos jo hozza) egy 2literes citrom eleg. csak epp egy kicsit lagyitjuk a sört (csajok mas arannyal toljak). egyertelmüen többen megallapitittuk, hogy nem rossszabb, mint a gyari, aranyak egyeni izles szerint. (fikaztuk utana a soproni uj narancsos-citromos löttyeit, de ez mar egyeni izles kerdese)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.06.08. 14:32:34

azért az utolsó képet megkönnyeztem... micsoda pazarlás!
Na ez a nyugat alkonya :D

Ogreface 2011.06.08. 22:12:13

@pif: Egy Scheyern doppelbockot "elradlerezni"??? Azt hiszem, itt az ideje, hogy összehívjam a fegyelmi bizottságot!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.09. 07:32:07

@Ogreface: 2 decit. A 3 decit utána tisztán ittam meg - nagy duzzogva...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.09. 07:33:45

@baada: láttam ott is köszi

lesz egy update, mert a pils + citrom még hiányzik...

Ogreface 2011.06.09. 09:32:35

Javaslom a jó minőségű sört, saját korsóban. Utolérhetetlen keverék! :P

Nem kell rám hallgatni, én utálom a radlereket, de aki szereti igya bátran. Nekem ez egy kicsit olyan, mintha egy főzéssel foglalkozó blogon azon menne a vita, hogy lekvárral vagy mákkal jobb e a pacalpörkölt...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.06.09. 10:37:48

Ogrét most kicsit meg tudom érteni :)
(bár ő elég finnyás, de azt majd letoccoljuk egymás közt :D )
A gyerekek homokoznak, a felnőtt bácsik meg radlert kotyvasztanak!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.10. 15:58:06

@Ogreface: A jelenségről volt itt szó, én is jobban szeretem a sört tisztán.
A hasonlat kicsit sántít. A radler szerintem sörfröccs, de a fröccs is csak jó alapanyagból finom, tablettás borból az is elsilányul. Persze ez tényleg kicsit olyan volt, mint egy Tokaji Aszút feltolni szódával, de remélem, Gambrinus megbocsájtja...

Ogreface 2011.06.10. 19:05:40

@pif: Szerintem pedig a Te hasonlatod sántít egy kicsit, ugyanis amikor valaki fröccsöt iszik, akkor lazítja, hígítja a bort és nem ízesíti. Itt meg végig arról szól a történet, hogy sör + valamilyen teljesen más aromákat tartalmazó italnak a keveréke, aminek az a lényege, hogy elvegye a jellegzetes sör ízt. A sörfröccsöt a gyárakban szokták csinálni, amikor a relatíve erősre főzött sört felszódázzák és eladják, dobozonként "nyolcvanakárhány" forintért.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.10. 20:30:31

@Ogreface: "sör + valamilyen teljesen más aromákat tartalmazó italnak a keveréke, aminek az a lényege, hogy elvegye a jellegzetes sör ízt"
Nem - a jó Radlert az egyrészt üdítő italként, másrészt koktélként kell felfogni. A hozzáadott vmi nem elvesz, hanem hozzáad valamilyen ízt. Rossz minőségű italból - amilyenek a gyári Radlerek nagyrészt - nem lehet jó koktélt készíteni.
Ezt Te nem szereted, én sem rajongok érte, de rá kell világítani, hogy amit előre bedobozolnak a multik, az ebből is egy csapnivaló szar. Ha az emberek igényesebbek volnának magukkal szemben, kevernének maguknak, normális alapanyagból.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.06.19. 12:38:28

@pif: Szart a szarral: kannás vörösbor + cola

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása