Elmúlt héten lehetőségünk volt betekintést nyerni a hazai fine dining egyik fellegvárába, a Nobu-lánc budapesti éttermébe. A kötelező zöld tea és a szaké után, a felszolgált finomságok mellé természetesen megkóstoltuk a japán sört is...
A Nobu nem klasszikusan elegáns étterem, nincsenek halk szavú öltönyös pincérek, damaszt abroszok, kristálycsillárok. Van viszont helyette minimáldizájn, puritán fa asztalokkal, jókedvű, laza feketébe öltözött fiatal felszolgáló-csapat, és persze ami a legfontosabb, osztályon felüli minőségű ételek. A megnyitó celeb-hajcihő már lecsengett, de most is találni itt a Velvetbe illő ebédvendégeket a híres amerikás magyar producertől az elhíresült lágymányosi ingatlanbefektetőig.
Hogy megismerkedhessünk a Nobu gasztro-világával vendéglátónk a Bento-Box-ot ajánlotta. A kétemeletes doboz egyik felében sushi és sashimi válogatás lapul, míg a meleg ételek között ott van a Nobu egyik híressége a grillezett alaszkai fekete tőkehal misoval. Isteni a tempurás sült kaliforniai rák pikáns krém mártással, és elsőre meglepő a grillezett csirke perui fűszeres szósszal, de mint megtudtuk Nobu úr sokáig élt Peruban, ezért került be ez is a fogások közé.
A miso leves mellé jól illik a zöld tea, a nyers halhoz pedig ideális a jó minőségű szaké, de mihez illik a sör? Egyáltalán milyen sör van a Nobuban?
Eredetileg kapható egy japán ale is, de az most a földrengés miatt hiánycikk, így be kellett érnünk a Kirin sörrel. Bár a honlap szuperlatívuszban ír a szűrési eljárás miatt finom és zamatos sörről, de be kell látnunk, ez egy egyszerű bécsies láger. Kicsit sötétebb és malátásabb, mint az egyéb nemzetközi core-lágerek. Átlagos, nincs benne hiba, de ezekhez a finom halakhoz semmitmondó. Egyedül a csípős perui csirkénél tölt be tökéletes szerepet.
Ízlelgetve a száraz, enyhén savanykás, gyümölcsös szakét, sokáig törtem a fejem, milyen sörrel lehetne kiváltani, és arra jutottam, hogy a Gueuze ideális kiegészítő lehetne ezekhez a finomságokhoz. Mondjuk egy enyhén fanyar, lágyan szénsavas, szárazabb, nem túl testes Bellevue Gueuze pont a viszonylagos jellegtelensége miatt éppen ideális lehetne.
Az átlag budapesti japán éttermekben egyáltalában nincs, vagy csak feledhető desszerteket lehet kapni. A Nobu ebben is magasan veri a hazai mezőnyt. Somlóijuk elképesztő és csodás újragondolása a sajnos sok helyen elcsépelt magyar változatnak. Persze nincs sok köze az alaprecepthez, de nagyon finom. Egy chocolate stout vagy a Kulmbacher Eisbock tökéletes választás lenne hozzá. Annál is inkább, mivel ezek mellé a másik kóstolt desszert - egy whiskys cappuccinos csoda, melyben a hab alatt egy creme brulee lapul - csokis, kávés, karamelles ízei is tökéletesen passzolnának.
Ahogy a Folyékony Kenyér, úgy mi is arra jutottunk, hogy az átlagos lágersörök helyett a fine dining éttermeknek valami mást kellene kínálniuk. Az izgalmas ételek mellé fel kellene fedezni a sokszínű söröket. Hisz ahogy halhoz egy rizling, egy Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay passzolhat, az egyensörök helyett ajánlhatnának hozzá barna búzát, dry stout-ot vagy akár egy geuze-t. Gondoljuk újra az ételeket a sörök nyújtotta íz-párokkal!
Ki mit szeret enni a - sós mogyorón és a virslin kívül - a sörhöz?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.06. 14:49:49
a normál világosok esetén mostanában az ilyen kenhető (igaz készen vásárolt) különféle sajt és vajkészítményekkel kísérletezem, némi saját fűszerezéssel kiegészítve. egyelőre nem találtam kiemelkedő ízpárt. ennek az lehet az oka, hogy kevés fajta fűszert variálok. no nem baj, táguljon az a horizont
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.06. 15:31:26
:o]
A krémsajtok helyett-mellett, készíthetsz egy Boursin-t. 20%-os tejföl, berakva tiszta konyharuhába a mosogató fölé, és kb 12-24 óra alatt kicsöpög a savója. Mindenféle mód lehet ízesíteni, alapból 1 fokhagyma-gerezd / 2 dl tejföl és só. +lehet még friss őrölt bors, mindenféle zöldfűszer, piros paprika stb....
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.04.06. 17:14:57
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.06. 20:10:49
:o]
Gérard Duchemin 2011.04.07. 11:14:41
Melynek, mint tudjuk volt japán elnöke is :-)
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.04.07. 11:29:52
Ogreface 2011.04.07. 15:41:05
Nekem a "fine dinning" nem a szívem csücske, a Kirint pedig egy igen halvány lagernek tartom, akkor meg minek? :)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.07. 19:56:15
Gérard Duchemin 2011.04.08. 08:57:56
Gérard Duchemin 2011.04.08. 08:59:12
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.08. 10:04:46
fűzfavirág 2011.04.16. 22:48:00
Voltunk Londonban (félhivatalosan), és megkerestük a Japan Centert, ami aljas módon elköltözött a Piccadillyről, de szerencsére nem túl messze. Könyv már alig van benne, de cserében rengeteg japán különlegesség, kaja, fűszer, száraztészta, sör -- és vettünk is gyorsan egy Kirint, egy Sapporot meg egy Asahi Super Dryt.
Mivel én nem sörbúvár vagyok, csak mezei piás, nekem mind a három ízlett, legjobban az Asahi, ami az én szívemnek kedves keserű cseh típusú sör.
Ajánlom olvasnivalónak ehhez Gy. Horváth László Japán kulturális lexikonjának "Sör" szócikkét.
Mi crumpetet ettünk hozzá (ízetlen tésztakorong megpirítva, sok vajjal, imádom).
Hozni szokás szerint Carlsberg Specialt hoztunk, kamaszkorom kultikus sörét... nem extra, de még mindig lórúgás.
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.04.18. 09:13:16
Húha nem is tudtam, hogy a ház ura is tb.-i sörbúvár! :)
az ajándék pedig nemsokára kikerül ám, lesz egy házi Fuller-teszt..
(Asahi amúgy, azt hiszem, idehaza is kapható)
Gérard Duchemin 2011.04.18. 09:46:08
Gérard Duchemin 2011.04.18. 09:49:59
fűzfavirág 2011.04.18. 18:53:07
A tb.-i gondolom tiszteletbeli.
Ittunk Stella Artois-t is, és noha már nem olyan jó, mint amikor 30 éve megismertem, még mindig jobb, mint a magyar változat.
Gérard Duchemin 2011.04.19. 08:48:52
De kár, hogy lelőtted a poént! Éppen akartam írni neki, hogy már 2 ☼ telt el azóta, és még m. nem s. mt..-ni, h. mit jelent a tb.-i, P. sz-int. :-)