Az elmúlt pénteken a János Étteremben próbavacsorát tartottunk. Nem titkolt szándékom az volt, hogy amennyiben a vacsora sikeres lesz, akkor a tulajdonos kedvet és hajlandóságot érez, hogy ne csak a mostani 5 főre, hanem egy nagyobb társaságnak is megszervezhessünk egy hasonló rendezvényt.
Amikor zöld utat kapott ez a kis házi főpróba, elzarándokoltam a Kacsa utcába, és bevásároltam a sörös hozzávalókat. Biztosra mentem, csak olyan sört válogattam kisérőnek, amit már ismertem korábbi kóstolók alkalmából. Négy fogásos vacsora volt tervbe véve, a leves ezúttal elmaradt, de így is tartalmas estének néztünk elébe. A hideg előétel mellé a Sankt Georgen Kellerbier-jét választottam, utána, a meleg előétel mellé a scheyerni kolostor barna búzasöre következett, a főételhez a Hacker-Pschorr gyönyörű Oktoberfest Märzenje. Sajnos a Weltenburger Asam Bock átmenetileg kifogyott, így kénytelen voltam a kevésbé édeskés andechsi barna duplabakot választani.
Mivel mindegyik sör régi ismerős volt, nagyjából körvonalazódott bennem, hogy milyen ételekhez kínáljuk őket, csupán a finomhangolás volt hátra. Ebben órási részt vállalt az étterem séfje, Kelemen Gábor, aki maga is nagy sörkedvelő. Vele véglegesítettük a menüsort.
1. fogás - Libamáj-mignon birsalmás lilahagymás chutneyval, friss csírákkal - St Georgen Kellerbier. A virágosan komlós illatú, száraz ízhatású, markánsan kesernyés Kellerbier ideális kisérő májas ételekhez. Az eredeti kacsamáj kacsatepertővel koncepció lett volna az igazi ehhez a sörhöz, végül kicsit megváltozott (a főétel zöldségei lettek volna a kisérők ehhez a fogáshoz is, ez a menü miatt nem lett volna túlzottan szerencsés. Így maradt egy kis kreatív rögtönzés...) az eredeti ötlet. A máj jól harmonizált a szüretlen Kellerbier szárazságával, a birsalma édeskés ízei azonban túlzottan kiemelték a St Georgen markáns komlós keserűségét. Ehhez az ételhez talán ideálisabb választás lett volna a Hofstettner Kübelbier, ami malátásabb, enyhén édeskésebb ízekkel bír.
2. fogás - Tésztában sült lazacfilé zöldfűszeres krémsajttal, sáfrányos kagylómártással - Scheyern Kloster-Weisse Dunkel. A búzasörök remek kisérői a halas ételeknek. A kolostori búzákban azonban a friss citrusosság helyett-mellett sokkal dominánsabbak az élesztős jegyek, melyeket ennél a sörnél a háttérben pörkölt malátás ízek is kiegészítenek. A hal mellé ezért kívánkozik a krémsajt és a tésztaköpeny. Hogy ne legyen nagyon száraz az étel, a kagylómártás jobban fogyaszthatóvá teszi az egészet. Ez a pikáns mártás és a csodás barna búzasör tökéletes harmóniában volt a tésztában kisütött lazaccal. A visszafogottan savanykás, élesztős, enyhén pörkölt ízek gyönyörűen összecsengtek a sajtos tejszínes hallal. Csillagos ötös!
3. fogás - Bárány Hufsteak krémes polentával, meditterán zöldségekkel és sörös pecsenyelével - Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen. A főételhez már egy nehezebb, 5,8% alkohollal rendelkező zamatos, mézes felhangokkal bíró igazi Oktoberfestbiert választottunk. A sör telt ízei, anyaggazdagsága csodásan egybecsengett a szuvidolás (forró vízben vákum alatt alacsony hőmérsékleten való elkészítés) után mediumra sütött báránysteak zaftosságával. Az amúgy ratatouille-hoz megszokott grillezett zöldségekből készített enyhén kesernyés felhangokat mutató körítés és a mascarponeval dúsított lágyan krémes polenta kiteljesítette a sör malátás telt zamatát. A bekóstolásból megmaradt sör pedig egy kis pecsenyelével összeforralva még jobban összhangba hozta az ételt és ezt a zamatos Märzent. Telitalálat!
4. fogás -Morzsás szilvatorta mézes Mascarpone krémmel - Andechser Doppelbock Dunkel. Az andechsi kolostor duplabak söre mézes, pörkölt malátás ízvilágot mutat. 7,1% alkoholtartalmát remekül elfedi a telt, mézben, sötét aszalt gyümölcsökben gazdag karakteres komlós íz. A torta tésztája és a szilvás ízek csodásan harmonizáltak ezzel a remek sörrel, a mascarponéban lévő méz talán kicsit dominánsan édes volt, jobban passzolt volna ezért az Asam Bock vagy a scheyerni kolostor édeskésebb duplabakja. Összességében, a fenti kis nüanszok ellenére jó választásnak bizonyult a sör ehhez a finom desszerthez.
Rendkívül sikeres és ízekben gazdag, valódi kulináris élményt nyújtó remek este volt, amit a jó társaság és a szép környezet, meg a kedves kiszolgálás tett még nagyszerűbbé. Remélem, a folytatás - szélesebb közönségnek - nem késik sokat! Természetesen mi is ott leszünk...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
TonyCaviar 2010.11.23. 10:14:21
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.23. 11:40:55
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.23. 12:20:32
ger. duchemin 2010.11.30. 02:11:46
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.30. 16:12:45
Gérard Duchemin 2010.11.30. 20:41:01
- Hát lazac.
- Nem fogod elhinni, de én eddig azt hittem a lazacra, hogy cékla.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.30. 21:09:26
De értem, mire gondolsz...
www.youtube.com/watch?v=_nSaT4pt68A&feature=related
4:00 ill. 4:29-nél
:o]
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.27. 14:53:10
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.09.27. 15:15:03
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.28. 06:35:41
:o]]]