Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

James Bond a Sparban avagy téli sörök a napfényes Szlovéniából

Míg Duchemin kolléga a közelmúltban a labancokhoz és a tótokhoz kirándult, addig jómagam a családostul délnyugati szomszédunkhoz ruccantam ki.

Szlovénia jóval kisebb ország még a mostani Magyarországnál is, viszont el van látva minden jóval, ami kis hazánkban - sajnos - már nincs meg. A napfényes tengerparton még novemberben is 20 fokban sétálgathatunk. Onnan csak 100 kilométerre viszont meseszép hegyi tájban gyönyörködhet az arra turistáskodó idegen. A főváros, Ljubljana piacán a friss tengeri halak, egzotikus és megszokott zöldségek-gyümölcsök garmadája vár minket a piacon. A helyi Sparban egy nyugdíjas 007-es ügynök árulja a prémium termékeket, többek között az olasz eredetit is megszégyenítő ízű helyi prosciutto crudo-t. Mindenhol az igényesség a kultúráltság és a jólét köszön vissza. A söröknél sincs ez másképp...

A szlovén söröknek -náluk természetesen - megtalálható a - valljuk be jellegtelen - lagerek mellett a gazdag anyagtartalmú sötét és erős változatai is. Szlovéniának két sörgyára van, a fővárosi Union illetve a vidéki kisvárosban, Laskoban található Lasko sörgyár. Mivel lassan beköszönt a tél, az Union sötét sörét illetve a Lasko sötét - szerintem, bár rá nem írták - Bockját illetve Eliksir fantázianevű erős világos sörét  - duplabakját? - ízleltem meg.

Haladjunk sorrendben. Mármint az alkoholtartalmat tekintve. Az Union sötét söre tiszteletre méltó 13,7 %-os extrakttal és 5,2%-os alkohollal kapható. Kitöltés után nem túl tartós bézs habot és sötétvöröses-fekete színt mutat. Az elsődleges illata - vélhetően a gazdag anyagtartalom miatt - egy enyhén kovászos kenyértészta illat, mely keveredik a pörkölt maláta karamelles illatával és egy lehelletnyi füstösséggel. Megkóstolva átütő pörkölt malátás, karamelles íz mellett egy vizes háttér is kibontakozik, mintha két sört a pohárban összekevertek volna. Nincs meg a kellő harmónia az italban, viszont a gazdag ízvilág valamelyest kárpótol érte. Jó kis téli sör, néhány hibával.

A Lasko sötét söre szintén 13,7-es szárazanyag tartalommal, de jóval magasabb 5,9-es alkohollal kapható. Kitöltéskor ennek a habja is hamar eltűnik, marad a vöröses fekete sűrű sör tetején a kis törtfehér habfoszlány. Rögtön megcsap minket a karamell maláta pörkölt illata. Ízében azonban váratlan és intenzív szárazság dominál, nincsenek meg az édes, telt jegyek. Szénsavja bántóan szúrós és elfedi az ízeket. 1-2 perc múlva, amikor már elült a pezsgés, előbújnak a sör elegánsabb likőrös jegyei, és becsületére legyen mondva, nem bántó az alkoholosság, hanem simulékonyan telíti ki a száraz, enyhén keserű pörköltmalátás ízt.

Eljutottunk a Lasko Eliksir-hez. Ez a sör igen tiszteletre méltó 16-os extrakttal és komoly 7,6%-os alkoholtartalommal bír. Behúzódva a kandalló vagy a radiátor elé egy hűvös késő őszi este kellemes élmény igérete rejlik ebben. Bontsuk is meg! A finom maláta mellé, enyhén likőrös illatok is érkeznek a pohár felől. A gyönyörű sötétborostyán szín a múlékony ekrű hab igazi elegáns sört jelez. Első kortyra az apró pezsgőszerű buborékok és likőrös jegyek egy belga sör ízvilágát hozzák elő. A natur ízű - geuze - lambicoknak és a kevésbé karakteresen élesztős apátsági sörök zamata köszön vissza. Újabb mély szippantás, majd kis korty és méz és juharszirup-illat és íz is éri orrunkat és nyelvünket, hogy az ízvilág átlendüljön egy alkoholos, brandys szárazságba. A második Laskoban is - ez már nem lehet véletlen - visszaköszön az előző Lasko ízében is meglévő száraz ízvilág. De míg a sötét sörben a túlbuzgó buborékok elnyomták a sör teljes zamatát, itt elegáns játékossággal szállítják a likőrös, kicsit édeskés ízeket. A száraz ízvilág olyannyira elsöprő, hogy a komló keserűsége már-már elveszik az ízek közül.

A hármasból a Lasko Dark volt a legkevésbé meggyőző, durva szénsavjával. Második helyen az Union temno áll, sajnos a finom pörkölt maláta ízei mellett a hiányzó harmónia von le értékeiből. A hármasból a legjobban az Eliksir győzött meg, finom eleganciájával, cseppet sem bántó, sőt arisztokratikus likőrösségével kellemes perceket szerez a sörkedvelőknek.

A hazai sörszentháromságnak a Borsodi-Dreher-Soproni multiszörnyeknek meg ismét odavethetjük a (költői) kérdést: Miért nem lehet a Magyarországon is elegáns 0,33-as kiszerelésben igényes, anyagdús téli(es) söröket a piacra dobni? Azzal meg ne jöjjenek, hogy kicsi a piac, ha a szomszédos harmad-negyedakkora Szlovéniában jól működik ugyanez. Így maradunk a mosogatólés posványban, vagy néhanap vásárolunk egy üveg Black Rose-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr112432227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.11.09. 11:38:49

Teljesen felesleges a hazai multiszörnyekkel foglalkozni nem fognak váltani, amíg a magyarok sörben az olcsót veszik és még a pénzesebb vásárlók is igénytelenek. Amíg a hazai sörfogyasztói szokások nem változnak meg, a"nagyok" nem kényszerülnek jobbat főzni!

TonyCaviar 2010.11.09. 11:49:07

És valami jó kis vidéki kisüzemi sörfőzdét nem találtatok? Van tipped, hol lehetne utánanézni az ilyeneknek? (Ratebeeren nemigen vannak)
Az "'ekrű hab"-nál megborzongtam. Milyen szín az?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.09. 11:58:55

@Árpa Jankó: ezért is költői a kérdés
@TonyCaviar: az ekrű az kb. törtfehér, v. tojáshéjfehér

sajnos nem volt nagy mozgástér - barátoknál voltunk és összesen 4 gyermeket terelgettünk. Nem tom van-e vmi jó kis privát főzde...

-kk- 2010.11.09. 13:32:47

@pif: a ratebeer két házinak tűnő főzdét mutat: az Adam Ravbar-t és a Kratochwillt.

www.ratebeer.com/BestInMyArea.asp?CountryID=179

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.09. 13:36:51

nos, "hűvös késő őszi este" -ékben nem lesz hiány az elkövetkezőkben. mindenki jobban teszi, ha spájzol :)

persze, már megint a legerősebb sör nyerte a versenyt. igaz, Pif esetén nem az alkoholtartalma miatt-ebben biztos vagyok. Egyszerűen az van, hogy a zászlóshajó sörre jobban odafigyeltek.

ger. duchemin 2010.11.10. 08:45:07

@Árpa Jankó:

"Teljesen felesleges a hazai multiszörnyekkel foglalkozni nem fognak váltani, amíg a magyarok sörben az olcsót veszik és még a pénzesebb vásárlók is igénytelenek. Amíg a hazai sörfogyasztói szokások nem változnak meg, a"nagyok" nem kényszerülnek jobbat főzni! "

Ezer százalékosan egyet értek ezzel.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.10. 10:02:39

@Mantlesorrow: Vannak azért sörfőzdék, ahol nem(csak) az übersör az überfinom.
Lásd - a teljesség igénye nélkül - Weltenburger, Guttmann, vagy szívem csücske Scheyern...
:o]

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.10. 15:05:11

@ger. duchemin: szerintem ne démonizáljuk a hazai multikat. idővel beszállnak a versenybe és fogják tartani a lépést, még az is lehet, hogy rávernek majd a kisebb, házi jellegű főzdékre.
mindegyik keresi a kiutat a csökkenő sörfogyasztásból. és előbb-utóbb megtalálják. (már csak azért is, mert a sörök lerontását nem lehet a végletekig csinálni)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.10. 15:06:37

@pif: így van. sokszor előfordul azonban, hogy a zember fia másképp áll neki a kellően előkészített testes-érdekes sörökhöz.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.11.10. 17:31:15

drusza éppen most visz neked egy slank, de érdekes dolgot :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.11. 16:16:19

@Mantlesorrow: Tegnap visszakóstoltam az Eliksirt (volt még egy üveg) Hihetetlen, de még egy szelet csokit is elbírt, és a csoki múló édessége némileg elnyomta az édeskés felhangokat a sörben, és legnagyobb meglepetésemre IPA-s illat és ízjegyeket varázsolt elő. Főleg a komlós jegyek voltak a meghatározóak, és a csípősség helyett likőrös felhangok bújtak ki a pohárból. Remek volt!

Gérard Duchemin 2010.11.11. 22:30:06

@Mantlesorrow: Csökkenő sörfogyasztást? Nem növekvő? És hogy nem lehet még tovább rontani a söröket? Mosogatólét vajon öntöttek már beléjük? :-)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.12. 12:43:31

@Gérard Duchemin: én úgy tudom a sörfogyasztás úgy általában évről-évre csökken nálunk. ezen belül is az un. prémium sörök a legjobban. mondjuk ez utóbbi tényt színesíti a sok nemsör sör bejövetele és előállítása amivel rontják a megoszlást, meg persze az a meglehetősen sajátos értelmezése a prémium kifejezésnek, amitől egy sima Heineken már prémium. Akkor minek hívunk egy De Molent?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.12. 12:44:19

@Mantlesorrow: erre mondja a rosszabbik felem, hogy nem kell hívni, jön az magától is
de ez egyáltalán nem vicces

2011.02.19. 01:51:43

@Pável: Nem öntöttek bele mosogatólevet. Ezt a fokozatot kihagyták. Meggyőződésem, hogy egyik-másik dobozolt termék maga a mosogatólé.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása