Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Vágott, rigó, avagy a sörszendvics

A sörivó emberek néha szeretik a változatosságot. Ez a legextrémebb esetekben odáig fajul, hogy a sörüket egy egy arányban keverik limonádéval, de erről a barbár szokásról majd Pável barátom ír később.

Maradjunk most egy kellemesebb koktélnál, a barna és világos ser keverékénél. Nem lehetetlen, hogy az vezette a sörösöket (és persze a csaposokat) erre a szokásra hogy egy bizonyos főzde világos söre túl karcos, száraz, a barna pedig elég édes, így a kettő közt félúton egy kellemes, és színre is tetszetős, félbarna nedűt kapunk. Akárhogy is lehetett, a német és osztrák területen használt Rigoletto bizonyosan a bohóc fekete, fehér kabátjára utal, és ebből lett a nálunk használatos rigó szó, melynek tehát a madárhoz vajmi kevés köze van. A cseheknél, szlovákoknál használt rezané pivo nevében is benne van miről van szó, vágott, tehát félbe vágott sörről.

Ha csak szép lazán egymásba csapolják a kétféle színű sört, akkor csak egy gomolygó félbarna folyadékot kapunk.

Ennél izgalmasabb az a változat, amelynél óvatosan rétegzik a könnyebb sörfajtát a nagyobb fajsúlyúra, ilyenkor lehet igazán vágottról beszélni.

Jómagam eddig mindig Révkomáromban fogyasztottam vágottat, Krusovicei serekből készültet, méghozzá az Európa udvarban.

 

Itt fent látható is, hogy alul ücsörög a barna krusó, a tetején a világos, azt példázva, hogy egy alacsonyabb alkohol-, ámde magasabb cukortartlamú folyadéknak nehezebbnek kell lenni, és ez így is van.

Igen ám, de akkor ez itt alább micsoda?

 
 
Merthogy itt lent van a világos, és fent a barna.
 
A dolognak alighanem az a nyitja, hogy nem minden sörnek vizesebb és esetleg édesebb a barna változata, mellesleg azt végképp nem tudom, hogy a Starobrno esetében mi a helyzet. (Emberek, a starobrno-nak van barna válfaja? Erre nem emlékszem.)
 
Nos, ma aztán tovább bonyolódott a történet.
 
Nemrég újból átépítették az egyik kedves sörforrásunkat, a Tabáni teázót. Ezidáig csak tuborgos sörcsap árválkodott a pultnál, most kiegészült 3 újjal: kétféle krusoviceivel, és egy Jarosovval is.
 
(Sajnos a Jarosovra csak az van írva hogy "a ház söre", valószínűleg a beszállítónak nulla promó anyaga van, így aztán se alátétet nem tudnak hozzá adni, se cimkézett pohár nincs)
 
Ebédnél legurítottam egy Jarosovot, és szóba kerültek a vágott sötrök. A csapos lány teljesen felélénkült, ő szokott ilyet gyártani. Á, gondolom, valószínűleg csak összekeveredős formában. Nem, mondja ő, szépen egymásra szokta rétegezni, alulra a világost, felülre a barnát. Nem is akartam elhinni, ez pont fordítottja a komáromi szent regulának.
 
Na aztán délután próbát is tettem.
 
Persze kiderült, hogy a felső réteg tényleg barna krusó, de alul nem krusovicei van, hanem Jarosov.
 
Még a csapolást is sikerült megörökíteni, és ki lettem oktatva arról is, hogy jó nagy habra kell rátölteni a felső sört, mert a hab egy záróréteget képez.
 
 
 
 
Na és itt a csodás végeredmény, az íze sem volt semmi:
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr82164786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.07.21. 11:04:58

Szerintem a fajsúlynak semmi jelentősége, csak arra kell ügyelni, mint azt a szalkai csapostól megtanultuk, hogy szép óvatosan kell az egyiket, a másikra csapolni. Ő például egy kanalat használt, aminek domború oldalára folyatta a felső sört, ami így lelassulva nem keveredett az alsóval.

Gérard Duchemin 2010.07.21. 13:15:26

@Árpa Jankó: A fajsúlynak akkor nincs olyan nagy jelentősége, ha csak nagyon rövid időre töltik rá, és hamar megisszák. De ha a stabilitás is fontos, akkor talán már van jelentősége. Másképp nem mondanák a csaposok hogy A-ra B-t tudnak tölteni, de B-re A-t nem.

Ogreface 2010.07.21. 13:21:19

Akkor itt van rögtön a híres black and tan is: img.timeinc.net/recipes/i/TheBar/All-IrishBlackAndTan_L.jpg
vagy : madhungry.files.wordpress.com/2009/09/black-n-tan.jpg .
Egy fél stout + egy fél világos ale. Itt egy "csodaszerkezet" a megfelelő eredmény eléréséhez : news.draftmag.com/files/2009/06/613745_turtle_surlatable.jpg , és egy használati utasítás : www.drinkapint.com/wp-content/uploads/2008/03/brolly_directions.gif .

Gérard Duchemin 2010.07.21. 21:22:47

@szamárfül/pável: Igen, áááá te, te nem voltál ott. Mert míg én lelkiismeretesen dolgoztam, és söröztem, te szabadságra mentél :-)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.07.22. 18:44:01

offtopic ugyan, de milyen fura: néhány Gaffel Kölsch Becks-es palackban van (Becks dombornyomott üvegben)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.22. 21:50:51

Teljesen mixermegoldás. Kétféle módszer van. Óvatosan kanálla elteríteni a tetején, ez esetben a később öntött folyadék marad felül.
Valamilyen tölcsért beledugni a pohárba, hogy leérjen az aljáig, ez esetben a később töltött folyadék telepszik alulra.
Érdekes lenne felmérni, hogy kis hazánkban különböző régiókban melyiket használják a rigót vagy a vágottat. Pécsett pl. vágott volt az elterjedt, itt Bpen inkább - legalábbis eddigi tapasztalataim szerint a rigo az ismert kifejezés.
(Arra Bécsben döbbentem rá, hogy a rigó az rigo, tehát nem a madár, hanem a rigoletto - fekete-fehér kockás minta - rövidülése...)

Gérard Duchemin 2010.07.23. 08:09:29

@pif: Köszi, jó leírás volt, majd kísérletezek ezzel otthon. OFF: jössz szlovákföldre?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.23. 09:59:51

@Gérard Duchemin: már írtam az emilfolyamra, hogy legnagyobb bánatomra nem :o[[[[[
Csak ma megyek a csakajósör féle vacsira a Porthosba

Azért a módszerektől függetlenül van a fajsúlyoknak is szerepe, de sztem - bár ehhez nem értek - két sörnél ez nem számottevő különbség.

Gérard Duchemin 2010.07.23. 20:54:50

@pif: Igaz, de rendkívül kicsi fajsúlykülönbség esetén is elindul a kicserélődés, összekeveredés, ha nem a megfelelő "rétegben" van.

Ogreface 2010.07.23. 23:39:13

@Gérard Duchemin: De ha már megemeled és beleiszol, máris megkezdődik a keveredés, fajsúly ide vagy oda...

Serpocak 2010.07.26. 11:29:15

A dolog szép-szép, de sztem felesleges időpocsékolás - a szépség nem ér meg ennyi erőfeszítést.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.27. 19:41:34

@Serpocak: Protestálok! Egy szép ital legalább annyit - ha nem többet ér - mint egy ízlésesen tálalt étel.

Gérard Duchemin 2010.07.27. 22:12:14

@pif: Már én is épp mondani akartam. Abban, hogy szívesen megiszunk egy finom sört, óriási szerepe van a gyöngyöző pohár látványának, és a pohár szépségének. OFF. Pif, el tudnád küldeni az e mail-emre a telefonszámodat? Köszi.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.08.01. 22:19:17

Sziasztok, fajsújnak ennek semmi köze, egyik kedvenc helymen pont fordítva csapolják és áll meg ilyen gyönyörűen a vágott ser :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása