A sörivó emberek néha szeretik a változatosságot. Ez a legextrémebb esetekben odáig fajul, hogy a sörüket egy egy arányban keverik limonádéval, de erről a barbár szokásról majd Pável barátom ír később.
Maradjunk most egy kellemesebb koktélnál, a barna és világos ser keverékénél. Nem lehetetlen, hogy az vezette a sörösöket (és persze a csaposokat) erre a szokásra hogy egy bizonyos főzde világos söre túl karcos, száraz, a barna pedig elég édes, így a kettő közt félúton egy kellemes, és színre is tetszetős, félbarna nedűt kapunk. Akárhogy is lehetett, a német és osztrák területen használt Rigoletto bizonyosan a bohóc fekete, fehér kabátjára utal, és ebből lett a nálunk használatos rigó szó, melynek tehát a madárhoz vajmi kevés köze van. A cseheknél, szlovákoknál használt rezané pivo nevében is benne van miről van szó, vágott, tehát félbe vágott sörről.
Ha csak szép lazán egymásba csapolják a kétféle színű sört, akkor csak egy gomolygó félbarna folyadékot kapunk.
Ennél izgalmasabb az a változat, amelynél óvatosan rétegzik a könnyebb sörfajtát a nagyobb fajsúlyúra, ilyenkor lehet igazán vágottról beszélni.
Jómagam eddig mindig Révkomáromban fogyasztottam vágottat, Krusovicei serekből készültet, méghozzá az Európa udvarban.
Itt fent látható is, hogy alul ücsörög a barna krusó, a tetején a világos, azt példázva, hogy egy alacsonyabb alkohol-, ámde magasabb cukortartlamú folyadéknak nehezebbnek kell lenni, és ez így is van.
Igen ám, de akkor ez itt alább micsoda?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.07.21. 11:04:58
Gérard Duchemin 2010.07.21. 13:15:26
Ogreface 2010.07.21. 13:21:19
vagy : madhungry.files.wordpress.com/2009/09/black-n-tan.jpg .
Egy fél stout + egy fél világos ale. Itt egy "csodaszerkezet" a megfelelő eredmény eléréséhez : news.draftmag.com/files/2009/06/613745_turtle_surlatable.jpg , és egy használati utasítás : www.drinkapint.com/wp-content/uploads/2008/03/brolly_directions.gif .
Gérard Duchemin 2010.07.21. 14:02:06
Gérard Duchemin 2010.07.21. 21:22:47
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.07.22. 18:44:01
Gérard Duchemin 2010.07.22. 21:26:30
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.22. 21:50:51
Valamilyen tölcsért beledugni a pohárba, hogy leérjen az aljáig, ez esetben a később töltött folyadék telepszik alulra.
Érdekes lenne felmérni, hogy kis hazánkban különböző régiókban melyiket használják a rigót vagy a vágottat. Pécsett pl. vágott volt az elterjedt, itt Bpen inkább - legalábbis eddigi tapasztalataim szerint a rigo az ismert kifejezés.
(Arra Bécsben döbbentem rá, hogy a rigó az rigo, tehát nem a madár, hanem a rigoletto - fekete-fehér kockás minta - rövidülése...)
Gérard Duchemin 2010.07.23. 08:09:29
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.23. 09:59:51
Csak ma megyek a csakajósör féle vacsira a Porthosba
Azért a módszerektől függetlenül van a fajsúlyoknak is szerepe, de sztem - bár ehhez nem értek - két sörnél ez nem számottevő különbség.