A minap összehasonlítottuk az Erdinger Pikantust a Schneider Aventinusszal. Némethonban az erős, aromás búzabakok gyakran kapnak -us végződést, habár jelenleg ez még nem annyira elterjedt mint az -ator végződés a duplabakok neveiben. (Pl. Salvator, Celebrator, Triumphator, Sympator, Klausator, Jubelator, Animator, sőt, még Viagrator is.)
Az újabb névadási hóbort bizonyosan az Aventinus sörrel indult. A Schneider marketingesei az Abensbergben (a város latinosított neve Avantinus) született bajor történetíróról, Johannes Aventinusról nevezték el a kitűnő nedűt.
dux, ducis
hehe,
pável
A sör amellet, hogy búzasör viszonylatban nagyon magas alkoholtartalmú, arról is híres, hogy végső állapotát az üvegben való utóerjedés során éri el. Egyedülálló a színe, szinte tényleg lilás, mint a frissen felvágott füge belseje (vagy mint a régi - alább látható - címkéje, melyhez képest az újabb külső szinte csúnya), és ízében is hozza a banános-fügés vonalat. Rajongok ezért a sörért!
Itt a kínálkozó alkalom, fügés ételeket a sör mellé!
Pável
[utólagos közbeszúrás:
TonyCaviar és az Aventinus]
És az Erdinger-Pikantus? Döbbenetesen jó az is. Ha a Sörspecialista nem kényeztetet volna el minket az Aventinusszal, biztosan a Pikantus lenne a legjobb, Magyarhonban fellelhető búzasör, legalábbis szerintem. Elég szomorú, hogy az importőr csak titkos helyekre juttaja el, ha egyáltalán fellelhető máshol, mint a Csak a jó sör mintaboltban. Az ára is húzós, de egyszer mindenképpen ki kell próbálni, felejthetetlen!
Hagy idézzem Ogreface barátunk lelkes szavait, melyeket az Erdinger-Pikantus kóstolása közben vetett képernyőre:
"Sűrű, zavaros sötétbarna színe van kis vörös és sárga beütéssel,az oldalán pedig folyamatosan szállnak felfelé az apró buborék füzérek a tetején ücsörgő vékony piszkosfehér hab felé. Olyan mintha egy mesében valami őrült varázsló titkos főzete lenne, amiből valami érdekes lényt varázsol elő. A Horvátországban kóstolt fügelikőr az első gondolatom, ahogy beleszagolok a pohárba, de van benne egy kis dohány is. Ízéről először a túlérett banán jut eszembe,amit egy kicsit meghempergetünk egy kis karamellizállt cukorban és adunk hozzá egy kis szilvakompótot. Aztán előkúszik egy kis zöld citrom és egy csipetnyi komló. Sűrű teste van és igen szénsavas, élő ital, az alkohol kellemesen melegít. Utóíze aszalt gyümölcsös,kissé fanyar és keserédes, elég szárazan és hosszan múlik el. Nagyszerű búza bak, estékre való, kiegyensúlyozott sör."
Ogreface
Igen, kábé :)
Pável
És egy ilyen szakszerű értékelés után én sem írhatok többet, csak bemutatom képen is a két bajor imperátort:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.21. 14:02:51
v a kép nem is a tiéd? bár úgy látom valaki levette a hátteret, csak nem megint a kockás abrosz lett volna? :)
Gérard Duchemin 2010.05.21. 14:27:15
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.21. 15:04:51
Serkoptató 2010.05.22. 07:14:46
Az majd egy kicsit átírja (az itthon kapható) világos búzasörök toplistáját. Véleményem szerint.
Gérard Duchemin 2010.05.25. 08:56:01
hehe,
pável"
Meg duce. (führer) :-)
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.27. 09:40:07
Gérard Duchemin 2010.06.05. 14:58:16
Gérard Duchemin 2010.09.27. 08:45:48
"ezt éppen egy duci kérdi?"
1. Nem is vagyok duci
2. Sem a ducinak, sem a dux-nak nincs köze a poszthoz, és kettejüknek sem egymáshoz, kedves aranykoszorús költőnk. ;-)