Bécsbe beköszöntött a tavasz. Na nem egy busszal érkeztünk, egyrészt mert velünk szinte kizárólag 60+ nénik jöttek, másrészt sokáig kóvályoghatott a külvárosban, mire átlépte a Ring határát, mert kora reggel még úgy húzta maga után az esős lábát. De aztán megvillantotta az igazit is, a diáklányok rácsos harisnyás lábait a bicajokon, és mi a rácsokon keresztül bámultuk a tavasz pezsgését, mely pezsgőhöz az elsuhanó lányok ajka volt az eper...
Mivel pedig a bicajos lányokat csak bénultan bámultam a kamerával a kezemben, ezt a harsogóan szép lilába öltözött középkorú nőt tudom helyettük prezentálni, aki előttünk sétált a Ringnél.
Ez az őszes úr később igen segítőkésznek mutatkozott, két falat közben pattantunk fel az asztalunktól, amikor észleltük, hogy itt éppen valami sörfőzési metódus van! Merthogy a sörmester éppen kavart, mért, lötybölt és matatott valamit a nagy üstök körül, amikor pedig kinyitotta annak ajtaját, az üst egy hatalmas és illatos malátafelhőt böffentett az átriumos kocsma légterébe... Nem hogy messze jobb illatút, mint amit egy sörissza böffenthet kollegája arcába, de egyenesen parfümgyárak laboratóriumába való illatot.
Ez az olvasnivaló fogadott az asztalnál - sőrfőzde lévén mindjárt a sörválasztékkal kezdődik az étlap, majd - ahogy szokás - ugyanezekkel az oldalakkal is fejeződik be:
Amiből rögtön ezeket olvastuk ki mindketten - igazi világirodalmi művek volt, bármikor újraolvasnánk őket
Kisokosunk, sörbloggerkamerádjaink remek kis bécsi sörös útikönyve ezt írja a helytől:
Rauchbier pont nincs. Talán majd októberben, akkor jön el a szezonja - vigasztalnak. Választásunk így a Prague Darkra és a Siebenstern Marzenre esik. A prágai recept alapján főzött, egészen sötét színű, barna sör helye az amerikai sörszakíró Michael Jackson szerint a legjobb osztrák sörök között van. Nem is vitatkoznánk vele erről, ha itt lenne, akkor sem.
Nos, nekünk volt Rauchbier! És a nap egyik fénypontja volt! Bár a fénypont szó itt nem helyénvaló, mert a mérges napsugarak elől enyhet kereső szegény fejünknek inkább napernyő volt az a pohár füstös gyönyörűség. Most másodjára kóstoltam ezt a csodát, először Düsamennél, ott még csak himbáltam a fejem, itt már bólogattam hozzá...
Pontozásunk a 7 Stern-ben
[1. helyen Düsamen, 2. helyen Pável pontjai - ötös listából]
Bamberger Rauchbier: 4,9 és 5
Prague Dunkel: 3,5 és 4
Helles Stern Wiener: 3,6 és 3
Hanfbier: 3,8 és 4,3
Megjegyzem: az annyira világklasszisnak besorolt Prague Darktől nem estünk hanyatt. Kifelé még nézegettük egy darabig a sörautomatát, és máig bánjuk, hogy fukarok voltunk - és egyben hülyék: legalább egy palack Hanfbiert (kenderes!) elő kellett volna csalogatni belőle, mert én éppen csak belekóstoltam ebbe a - minek nevezzem? - herbáriumba. (Nem kábszeres sör, nyugi.)
Düsamennek ez a portéka nyerte meg a tetszését a gépből, neki meg emiatt fő a feje azóta is:
Eltelve a bolygó által nyújtott élvezetek legtöbbjével (kupi azért nem volt a házban), átgurultunk az egy sarokkal odébb fekvő Centiméter nevű diákintézménybe, ami tpk. egy kocsmahálózat és a centikben kimért szendicseiről kapta a nevét, de komplett kocsmaétteremként működik, főként hangoskodó diákok töltik meg. Étlapjuk is stílszerű - mondjuk hogy a mosdóban a falakat is díszítő vonalzók miért érnek véget 27 cm-nél, én az nem tudom... :P
Még nem adtuk le az imént felszedett kilókat, így csak egy-egy pohárkával teszteltük őket, megjegyzem, Düsamen csak hosszas unszolásomra kaparta össze a bátorságát (és az apróját), hogy neki is kifacsarjanak egy sörcsapot a hatból. Így kóstoltuk meg a Paracelsus Zwicklt...
Újabb idézet:
"Ottjártunkkor éppen egy Wizzard's Belgian Wit nevezetű korianderrel megbolondított búzasört, egy meisseni sörmester által főzött Scottsman Lager nevezetűt, egy Green Bottle névre hallgató - valóban csak palackozott - Marzent és egy sötét malátából főzött Münchenert kínáltak."
Hiába, Düsamen és Pável a szerencse fiai.
Na végre kész ez a poszt is!
Legeslegvégül Düsamen fenti lila mezes képéhez egy zárókép:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.27. 13:22:52
- Sztem az ÁNTSZ-nek lenne pár szava a Sörspecialistánál való sörözgetéshez...
- Látom megvolt a Schweinbraten mit Knödel a füstös sör mellé. Milyen volt az Osterbock? Én még csak Bamberger Winterbockot ittam. Az nagyon finom. A Prager Dunkel egy korrekt barna, de aki már ivott Prágában barnát, az azért nem száll tőle az egekbe...
- A Morchl (azaz Morchel a kucsmagomba németül), de hogy mi a köze a sörhöz. Max. annyi lehet, hogy friss markáns íze van és ilyenkor tavasszal van a szezonja, de ez csak merő találgatás.
CsobanA 2010.04.27. 14:12:48
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 15:13:38
Gérard Duchemin 2010.04.27. 15:33:05
Gérard Duchemin 2010.04.27. 15:57:25
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.27. 18:11:36
Ogreface 2010.04.27. 21:16:57
szép magyar vitézek,jó sörös leventék!"
Gérard Duchemin 2010.04.27. 21:31:12
CsobanA 2010.04.27. 22:09:37
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 22:10:47
@Gérard Duchemin: kell is Ogre, hogy éjjel legyen aki hazatol minket a határon a talicskában...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.27. 22:32:05
:o]