Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Bécsi portya

Bécsbe beköszöntött a tavasz. Na nem egy busszal érkeztünk, egyrészt mert velünk szinte kizárólag 60+ nénik jöttek, másrészt sokáig kóvályoghatott a külvárosban, mire átlépte a Ring határát, mert kora reggel még úgy húzta maga után az esős lábát. De aztán megvillantotta az igazit is, a diáklányok rácsos harisnyás lábait a bicajokon, és mi a rácsokon keresztül bámultuk a tavasz pezsgését, mely pezsgőhöz az elsuhanó lányok ajka volt az eper...

Mivel pedig a bicajos lányokat csak bénultan bámultam a kamerával a kezemben, ezt a harsogóan szép lilába öltözött középkorú nőt tudom helyettük prezentálni, aki előttünk sétált a Ringnél.


Színpomopás tavaszi utcakép Bécsből - avagy milf stout :P
 
Na de mi nem pezsgőzni mentünk, hanem körbesörni a császárvárost. Végül 8 stációt teljesítettünk, de ne fussunk előre, legelső meghatározó, kellemes elményünk a Belvedere mosdójának komolyzenét játszó wurlitzere volt. Azt a mennyei, mindent más zajt elnyomó muzsikát!
Sörrel testközelből csak délután találkoztunk, első utunkra Düsamen fétismániájának kielégítése vezetett egy messzi-messzi galaxisb külvárosban eldugott Biererei-ba: szereztünk neki egy Aventinusos poharat.
 
Ejh de még mennyire megérte. Itthon egy hatalmas bécsi szelettől elnyúlva körmölöm ezt, és mit ittam hozzá, na mit? Aventinust a saját poharából. Még lilába is öltöztem az ibolyáskék palack kedvéért.   - Düsamen 
Meg persze egynéhány pohárbavalót is faszoltunk a Bierereiban. Amely objektum egyébként - és ezt főleg kedves Ákos és Gergő nevű barátaink és sördílerjeink figyelmébe ajánljuk - kocsma is, azaz a pult mellett nem csak szatyorba, de a hasba is lehet pakolni. Ottjártunkkor egy helyi gourmet valami igen finomat iddogált a pultra támaszkodva, mellé pedig jófajta perecet rágcsált. És nagyokat derült, ahogy mi meg csak bámultuk őt, mint a kisgyerek, akinek elgurult a labdája...
 

A különböző seritalok mellett szert tettünk egy 2005-ös Thomas Hardy's Ale-re is! Az utolsó előtti példányt dédelgettük el a kasszáig, az utolsót lovagiasan meghagytuk a következő szerencsés betévedőnek. Ez már tőkebefektetésnek számít, de nem áruljuk el, mekkorát invesztáltunk ebbe a híres kisüveges angol kuriózumba. (Mert esetleg "civilek" is olvassák a blogot, és azonnal hívják a gyámügyet Duchamen, illetve simán csak a mentőket Pável esetében, meghallván, mit adtunk egy kis üveg sörért.)


De sietnünk kellett, ez a beszerző út észrevétlenül elvett a rendelkezésünkre álló 8 órából kettőt, így nyakunkba szedtük a lábunkat és néhány megtekinteni való érdekesség után (egy vékony bécsi lány hatalmas plasztikázott melle, meg valami ENSZ-központ zászlóerdővel) tüstént a 7 csillag nevű, (mindeddig) szigorúan titkos ínyencoázisban termettünk.


A Siebenstern kirakatában ez a tabló csalogatja befelé az áldozatokat: 
 
 malátatabló - odapörköltek nekik
 
Bent ez a kép fogad:
 

 
Ez az őszes úr később igen segítőkésznek mutatkozott, két falat közben pattantunk fel az asztalunktól, amikor észleltük, hogy itt éppen valami sörfőzési metódus van! Merthogy a sörmester éppen kavart, mért, lötybölt és matatott valamit a nagy üstök körül, amikor pedig kinyitotta annak ajtaját, az üst egy hatalmas és illatos malátafelhőt böffentett az átriumos kocsma légterébe... Nem hogy messze jobb illatút, mint amit egy sörissza böffenthet kollegája arcába, de egyenesen parfümgyárak laboratóriumába való illatot.

Ez az olvasnivaló fogadott az asztalnál - sőrfőzde lévén mindjárt a sörválasztékkal kezdődik az étlap, majd - ahogy szokás - ugyanezekkel az oldalakkal is fejeződik be:


Amiből rögtön ezeket olvastuk ki mindketten - igazi világirodalmi művek volt, bármikor újraolvasnánk őket  

 

Kisokosunk, sörbloggerkamerádjaink remek kis bécsi sörös útikönyve ezt írja a helytől:

Rauchbier pont nincs. Talán majd októberben, akkor jön el a szezonja - vigasztalnak. Választásunk így a Prague Darkra és a Siebenstern Marzenre esik. A prágai recept alapján főzött, egészen sötét színű, barna sör helye az amerikai sörszakíró Michael Jackson szerint a legjobb osztrák sörök között van. Nem is vitatkoznánk vele erről, ha itt lenne, akkor sem.


Nos, nekünk volt Rauchbier! És a nap egyik fénypontja volt! Bár a fénypont szó itt nem helyénvaló, mert a mérges napsugarak elől enyhet kereső szegény fejünknek inkább napernyő volt az a pohár füstös gyönyörűség. Most másodjára kóstoltam ezt a csodát, először Düsamennél, ott még csak himbáltam a fejem, itt már bólogattam hozzá...

Pontozásunk a 7 Stern-ben
 [1. helyen Düsamen, 2. helyen Pável pontjai - ötös listából]
Bamberger Rauchbier: 4,9 és 5
Prague Dunkel: 3,5 és 4
Helles Stern Wiener: 3,6 és 3
Hanfbier: 3,8 és 4,3 

Megjegyzem: az annyira világklasszisnak besorolt Prague Darktől nem estünk hanyatt. Kifelé még nézegettük egy darabig a sörautomatát, és máig bánjuk, hogy fukarok voltunk - és egyben hülyék: legalább egy palack Hanfbiert (kenderes!) elő kellett volna csalogatni belőle, mert én éppen csak belekóstoltam ebbe a - minek nevezzem? - herbáriumba. (Nem kábszeres sör, nyugi.)


Düsamennek ez a portéka nyerte meg a tetszését a gépből, neki meg emiatt fő a feje azóta is: 

 


Eltelve a bolygó által nyújtott élvezetek legtöbbjével (kupi azért nem volt a házban), átgurultunk az egy sarokkal odébb fekvő Centiméter nevű diákintézménybe, ami tpk. egy kocsmahálózat és a centikben kimért szendicseiről kapta a nevét, de komplett kocsmaétteremként működik, főként hangoskodó diákok töltik meg. Étlapjuk is stílszerű - mondjuk hogy a mosdóban a falakat is díszítő vonalzók miért érnek véget 27 cm-nél, én az nem tudom... :P


Még nem adtuk le az imént felszedett kilókat, így csak egy-egy pohárkával teszteltük őket, megjegyzem, Düsamen csak hosszas unszolásomra kaparta össze a bátorságát (és az apróját), hogy neki is kifacsarjanak egy sörcsapot a hatból. Így kóstoltuk meg a Paracelsus Zwicklt...


és a Hirter Morchl-t... Na, ezért már megérte, hogy betértünk a Cm-be:

 
Paracelsus Zwickl: 3,8 és 3,5 pont
Hirter Morchl: 3,5 és 4,5

Hogy mi ez a morsl, máig nem tudom, de az a tény, hogy ha degeszre tömött állapotban valamit ilyen jóra értékelek és nem hagyom a pohárban, az önmagában nagyon jókat mond róla.

És a nap csúcspontja még csak most következett!

A Ring villamosaival visszautaztunk a múltba, 1516-ba... (1516 Brewing Company) Ha szakértő olvassa e sorokat, máris megremeg az orrcimpája, mint a kopónak, ha vadat "fog" - igen, kamerádjaim,  mi is IPA-t szürcsöltünk egy szeles bécsi teraszon, és nem csak a hűvösödő délutánba borzongtunk bele. Ízorgazmus volt, szégyentelenül, ott mindenki előtt, fedetlen fővel...

 Victory Hop Devil Iindian Pale Ale
 
Azt merem megkockáztatni, hogy a korábban itthon kóstolt Foghorn, bár már halványodik az emléke, hiába éreztem igen kiválónak, bizony csak árnyéka ennek. (Lehet kövezni.) 
 

Újabb idézet:

 

"Ottjártunkkor éppen egy Wizzard's Belgian Wit nevezetű korianderrel megbolondított búzasört, egy meisseni sörmester által főzött Scottsman Lager nevezetűt, egy Green Bottle névre hallgató - valóban csak palackozott - Marzent és egy sötét malátából főzött Münchenert kínáltak."

 

Hiába, Düsamen és Pável a szerencse fiai.

 
Sörtúránk utolsó stációja egy ír kocsma volt az 1516-tal sréhen szemben.

A kútfő:


és a mi két habos, napfényízű Caffrey's-ünk:
 
 

Na végre kész ez a poszt is!

Legeslegvégül Düsamen fenti lila mezes képéhez egy zárókép:

 

 

 

Fotóalbumaink az útról: Pável, Duchamen

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr131945022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.27. 13:22:52

- Már nagyon vártuk a posztot. Micsoda költői indítás, illik a háttérben lévő Kunsthistorisches Museumhoz.
- Sztem az ÁNTSZ-nek lenne pár szava a Sörspecialistánál való sörözgetéshez...
- Látom megvolt a Schweinbraten mit Knödel a füstös sör mellé. Milyen volt az Osterbock? Én még csak Bamberger Winterbockot ittam. Az nagyon finom. A Prager Dunkel egy korrekt barna, de aki már ivott Prágában barnát, az azért nem száll tőle az egekbe...
- A Morchl (azaz Morchel a kucsmagomba németül), de hogy mi a köze a sörhöz. Max. annyi lehet, hogy friss markáns íze van és ilyenkor tavasszal van a szezonja, de ez csak merő találgatás.

CsobanA 2010.04.27. 14:12:48

Tolle Stimmung! Alles super! Fantastisch gut! (Pár gépelési hibát, leharapott betűket kivéve ;))

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 14:16:48

nézd már Düsamen, beszóltak :O)

Gérard Duchemin 2010.04.27. 15:57:25

@pif: Sajna húsvéti sert nem ittunk

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.27. 18:11:36

úgy látom, a tisztelt résztvevők nem csak szomjúhoztak, de ki is voltak éhezve :)

Ogreface 2010.04.27. 21:16:57

"Ó ha én is köztetek lehetnék,
szép magyar vitézek,jó sörös leventék!"

Gérard Duchemin 2010.04.27. 21:31:12

@Ogreface: Majd egyszer el kell veled is menni egy ilyen bécsi bulira. De a legközelebbi Párkányira okvetetlen (vagy okvetlen,) meg vagy hívva. (vagy híva :-))

CsobanA 2010.04.27. 22:09:37

@Pável: Hát bizony, el is tudom képzelni, hogy annak a szép violaszín (vagy inkább: orgonaszín) tüneménynek a láttán úgy elöntött a forróság, hogy még a tolladból is elpárolgott a tinta ... :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.27. 22:10:47

@CsobanA: :P
@Gérard Duchemin: kell is Ogre, hogy éjjel legyen aki hazatol minket a határon a talicskában...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.27. 22:32:05

@Gérard Duchemin: "Sajna húsvéti sert nem ittunk " Hát ezért fő a kedves fejed. Legközelebb küldök sok apró eurocentet, nehogy egy ilyen kimaradjon
:o]

Serkoptató 2010.04.27. 22:50:31

Nem akarok kekeckedni, de Hirter Morchl az a "Hister". A Brauerei Hirt egyébként kitűnő terméke, a ratebeer is 80 pontra osztályozza.

TonyCaviar 2010.04.28. 20:58:20

A csatosüveg Hanfbier a Siebenstern automatájából itt pihen a hűtőmben, de egyszerűen nem érek rá meginni.

Gérard Duchemin 2010.04.28. 21:51:49

@TonyCaviar: Ó de sajnállak. :-) Mondjuk most megint úgy vagyok, hogy minden nap azon tanakodom: Most ezt igyam? Jó jó, de akkor mikor kerül már sor amarra?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.29. 11:06:13

@TonyCaviar: márpedig gyorsan idd meg a hanfbiert, mert megindul a savanyúsodás! ott van rajta a lejárati dátum, vigyázz ezzel a sörrel!

Gérard Duchemin 2010.04.29. 14:51:42

@főzdevadász: Sebaj, ha nem tudja meginni, majd átpasszolja nekem :-)

TonyCaviar 2010.05.05. 17:02:18

A lejárat napján ittam meg, és nem volt nagyon kellemes élmény... nincs rajta mit irigyelni.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása